Načelnik Oštre Luke iz fotelje među orahe

Snežana Tasić
Načelnik Oštre Luke iz fotelje među orahe

Oštra Luka - Nakon što završi radne obaveze na mjestu prvog čovjeka opštine Oštra Luka, Dragan Stanar svakoga dana odlazi na porodičnu plantažu gdje s puno ljubavi vodi brigu o 600 sadnica lješnika i oraha koje je sam zasadio.

Kada je prije sedam godina sređivao porodično imanje, koje je bilo zapušteno i zaraslo sitnim rastinjem i bujadi, Stanar je došao na ideju da se oproba u proizvodnji koštunjavog voća. 

Parcele je uzorao i detaljno pripremio za sadnju lješnika i oraha. 

- Prvih 220 sadnica sa oprašivačima nabavio sam iz Srbije i zasijao na oko tri dunuma. Prvi ozbiljan rod donijele su mi lani - priča Stanar.

Uslijedila je sadnja na drugoj, a zatim i trećoj parceli, tako da sada orahe i lješnike uzgaja na površini od blizu šest hektara. Tako se ovaj vrijedni domaćin za veoma kratko vrijeme svrstao među nekoliko najvećih uzgajivača, prvenstveno oraha, a sve to ne bi bilo nimalo čudno da nije u pitanju čovjek koji obavlja vrlo odgovornu funkciju načelnika opštine. 

- Iako treba dosta vremena provesti na plantaži, volim to da radim pa mi ništa ne pada teško. Nakon završenih dnevnih obaveza na plantažu dolazim svaki dan, bez izuzetka. To me relaksira - priča Stanar.

Kaže da je imao prilike da vidi i druge plantaže oraha i da, bez lažne skromnosti, može reći da je njegova među boljima.

- Svako stablo sam lično posadio. Nijedno se nije osušilo. Pored svakog sam stotinu puta kleknuo, jer je ovo investicija za budućnost koja zahtijeva mnogo rada, truda , vremena i znanja. Ništa ne može na brzinu - istakao je Stanar.

Poljoprivredni radovi mu nisu nikada bili strani, jer je ranije uzgajao maline i kupine, ali je brigu o njima prepustio stricu.

- Opredijelio sam se orahe jer je njihova cijena konstantna, dok cijena lješnika na tržištu dosta varira. Trenutno nemam veliku finansijsku korist, a računam da se vremenom može ostvariti solidna zarada. Ko god se ovim bavi u nadi da će se silno obogatiti griješi - ističe Stanar.

Nada se da će njegova dva sina nastaviti da se bave ovim poslom.

- Ako budu htjeli da rade, imaće. Ideja mi je da pravim orahovo hladno cijeđeno ulje čija cijena na tržištu premašuje 100 evra za litar. To je odličan antioksidans i farmaceutska industrija ga najviše kupuje. U proizvodnji ne koristim nikakve hemikalije tako da su moji orasi zagarantovano zdravi - rekao je Stanar.

Kroz šalu kaže da su mu vjeverice jedini konkurenti u poslu.

- Sa njima problem rješavam dogovorom, ima oraha dovoljno za svakoga od nas - ispričao je Stanar sa osmijehom na licu.
 

Prinosi

Kada su u pitanju prinosi, Dragan Stanar kaže da je ova godina za orah izuzetno loša.

- Hladno vrijeme u maju je mnogo naštetilo orahu pa očekujem do 40 kilograma po stablu. Inače, maksimalne prinose orah daje tek desetak godina nakon sadnje - kaže on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana