На Зеленгори ниче туристички комплекс: Драгуљ који не смије бити прокоцкан

Милош Васиљевић
На Зеленгори ниче туристички комплекс: Драгуљ који не смије бити прокоцкан

КАЛИНОВИК - Планина Зеленгора, природни драгуљ са чистом водом и ваздухом на којој је ушушкано седам језера и гдје се гради туристички комплекс, могла би да допринесе да Калиновик постане једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у нашој земљи.

Егзодус људи није заобишао ни ову изразито неразвијену општину са око хиљаду и по становника. Ослоњена је на шумска богатства, пољопривреду и туризам гдје много тога може понудити заљубљеницима у природу. Активни одмор, брдски бициклизам и етно-туризам само су неке од ставки које су већ развијене и маме посјетиоце из свих крајева свијета.

Први човјек ове општине Радомир Сладоје рекао је за “Глас Српске” да своју шансу виде у развоју туризма, али и пољопривреде, а туристички комплекс који се гради потврда је да је туризам окосница развоја ове општине.

 - Већ  је испарцелисано 150 парцела и све су продате. Сада проширујемо тај макадамски пут и њега ћемо посљедњег асфалтирати зато што прије тога морамо да урадимо електрификацију на Зеленгори, а Влада Српске је обећала да ћемо ријешити тај проблем у вези са струјом ове године - казао је Сладоје. Према његовим ријечима, обезбиједили су кредитна средства која ће утрошити за водоводну и канализациону мрежу на Зеленгори.

- За мјесец завршавамо велики резервоар који ће служити за напајање водом овог туристичког комплекса - рекао је Сладоје.

Циљ им је, како каже, да Зеленгора постане још привлачнија туристичка дестинација. Пространа, непрегледна, у огртачу од шума и зелених пашњака ова зелена љепотица са кристално чистим језерима у којим се огледају величанствени врхови никога не оставља равнодушним.

- Тамо је већ почело постављање темеља и то су најчешће монтажни објекти, а њих 20 ће бити завршено до краја ове године. Зеленгора је удаљена 24 километра од Калиновика. Насеље ниче на 1.500 метара надморске висине, док ће на 1.800 - 1.900 метара бити ски-лифт. Бог нам је подарио природне љепоте и потенцијале који морају бити искориштени. Ипак, морамо чувати природу, јер овим што ми имамо мало ко се може похвалити - рекао је Сладоје.

Викендице у највећој мјери граде људи који вуку коријене са тих подручја.

- Објекти не могу бити велики, један може бити до 64, а са поткровљем до 100 квадрата, те се морају градити од камена и дрвета. Биће одвојени једни од других, нећемо правити апартмане и зграде, хоћемо да имамо до 500 лежајева. Наши људи који су отишли ван граница земље траже мир, да нема буке. Све то имају на једном мјесту, нешто слично Јахорини и Златибору, по повољнијим условима. Зато су се и одлучили да издвоје новац и улажу на Зеленгори - рекао је Сладоје.

Директорица Туристичке организације Калиновик Оља Вучковић рекла је за “Глас Српске” да ће покренуте активности на Зеленгори допринијети развоју општине и стварању новог туристичког производа. Ова планина је идеална за брдски бициклизам, авантуристички туризам, али и алпинизам.

- Сама планина Зеленгора налази се на “Вија Динарика” мега планинарској стази и то на бијелој линији. На стази и самим развојем Зеленгоре радиће се на додатној промоцији пењања. Доћи ће до развоја алпинистичких садржаја, размишљамо и о вија ферати. Брдски бициклизам је већ развијен, бициклисти долазе из цијелог свијета, а имамо шансу да га развијемо као нови бренд Калиновика - рекла је Вучковићева.

Каже да их посјећују туристи из цијелог свијета, а природне љепоте су разлог због којег долазе, али се и враћају.

- Посјећују нас туристи из цијеле Европе, Чеси су наши гости годинама. Долазили су и гости из Америке и Кубе. Имамо довољне смјештајне капацитете, хотел у Калиновику, а у подножју планине планинарски дом и бунгалове. Такође и модерни планинарски дом на планини код Орловачког језера - казала је Вучковићева.

Мала олимпијада

Радомир Сладоје каже да неће одустати од традиције, а “Кошевина на Гвозну” ове године биће свечанија него иначе. Из поштовања према генералу Ратку Младићу одржаће и Малу олимпијаду.

 - Традиционално то буде викенд послије Петровдана. Ове године хоћемо да то буде на већем нивоу, уз додатна такмичења, али и надметања у витешким дисциплинама - рекао је Сладоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана