На Међународној смотри фолклора у Дрвару 20 културно-умјетничких друштава

Срна
На Међународној смотри фолклора у Дрвару 20 културно-умјетничких друштава

ДРВАР - У Дрвару је одржана Међународна смотра фолклора “Аматери своме граду”, на којој је током два дана наступило 20 културно-умјетничких друштава из БиХ и региона.

Организатор манифестације је Аматерско-културно умјетничко друштво “Мира Лукач” из Дрвара, које ове године обиљежава и 98 година постојања.

Предсједник Друштва Радослав Боснић рекао је Срни да су дрварски фолклораши наступали широм планете и да су “оставили траг” гдје год да су заиграли и запјевали.

“Наше уначко коло и истоимена ношња је нешто величанствено”, рекао је Боснић.

Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Јандрија Томић Ћић” из банатског села Крајишник из Србије његује традицију и обичаје крајишких Срба, а Мирославка Родић из овог КУД-а каже да су Крајишници колонизатори населили село Крајишник у којем живе и дјелују.

“Наше друштво је промотер уначког кола и крајишке пјесме”, рекла је Родићева Срни.

Из Хрватске у Дрвар су пристигла друштва из Книна, Ервеника, Удбине и Сплита, а Владимир Маринко је у Дрвар стигао из Врлике, малог мјеста у далматинској Загори.

“Једна од најљепших народних ношњи је врличка. Специфичан је детаљ што се врличка народна ношња разликује када је носе дјевојчице, дјевојке и удате жене. Живописна и пуна детаља. Из врличког краја долази и древни православни обичај - чување Христовог гроба”, рекао је Маринко за Срну.

Помоћник начелника општине Дрвар Бранкица Милаковић рекла је да је општина генерални покровитељ смотре фолкора и да се труде да буду добри домаћини.

“Његовање културе, традиције и народног стваралаштва је јако битно за све нас”, рекла је Милаковићева.

На дводневној Међународној смотри фолклора у Дрвару наступила су и друштва из Босанског Грахова, Петровца, Гламоча, Бањалуке, Приједора, Босанске Отоке, Дринића, Кикинде, Краљева, Сечња.

У пуној сали Радничког дома у Дрвару 21. Смотри фолклора су присуствовали бројни Дрварчани, а међу гостима је била и Радмила Берић из Удружења “Жене косовске долине” из општине Бискупија, из Далмације.

Берићева, коју је одликовао предсједник Србије Александар Вучић за допринос у раду са српском заједницом и српском дјецом у Далмацији, рекла је Срни да њихово удружење, као и општина из које долазе, имају сјајну сарадњу са општином Дрвар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана