Na Međunarodnoj smotri folklora u Drvaru 20 kulturno-umjetničkih društava

Srna
Na Međunarodnoj smotri folklora u Drvaru 20 kulturno-umjetničkih društava

DRVAR - U Drvaru je održana Međunarodna smotra folklora “Amateri svome gradu”, na kojoj je tokom dva dana nastupilo 20 kulturno-umjetničkih društava iz BiH i regiona.

Organizator manifestacije je Amatersko-kulturno umjetničko društvo “Mira Lukač” iz Drvara, koje ove godine obilježava i 98 godina postojanja.

Predsjednik Društva Radoslav Bosnić rekao je Srni da su drvarski folkloraši nastupali širom planete i da su “ostavili trag” gdje god da su zaigrali i zapjevali.

“Naše unačko kolo i istoimena nošnja je nešto veličanstveno”, rekao je Bosnić.

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Jandrija Tomić Ćić” iz banatskog sela Krajišnik iz Srbije njeguje tradiciju i običaje krajiških Srba, a Miroslavka Rodić iz ovog KUD-a kaže da su Krajišnici kolonizatori naselili selo Krajišnik u kojem žive i djeluju.

“Naše društvo je promoter unačkog kola i krajiške pjesme”, rekla je Rodićeva Srni.

Iz Hrvatske u Drvar su pristigla društva iz Knina, Ervenika, Udbine i Splita, a Vladimir Marinko je u Drvar stigao iz Vrlike, malog mjesta u dalmatinskoj Zagori.

“Jedna od najljepših narodnih nošnji je vrlička. Specifičan je detalj što se vrlička narodna nošnja razlikuje kada je nose djevojčice, djevojke i udate žene. Živopisna i puna detalja. Iz vrličkog kraja dolazi i drevni pravoslavni običaj - čuvanje Hristovog groba”, rekao je Marinko za Srnu.

Pomoćnik načelnika opštine Drvar Brankica Milaković rekla je da je opština generalni pokrovitelj smotre folkora i da se trude da budu dobri domaćini.

“Njegovanje kulture, tradicije i narodnog stvaralaštva je jako bitno za sve nas”, rekla je Milakovićeva.

Na dvodnevnoj Međunarodnoj smotri folklora u Drvaru nastupila su i društva iz Bosanskog Grahova, Petrovca, Glamoča, Banjaluke, Prijedora, Bosanske Otoke, Drinića, Kikinde, Kraljeva, Sečnja.

U punoj sali Radničkog doma u Drvaru 21. Smotri folklora su prisustvovali brojni Drvarčani, a među gostima je bila i Radmila Berić iz Udruženja “Žene kosovske doline” iz opštine Biskupija, iz Dalmacije.

Berićeva, koju je odlikovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za doprinos u radu sa srpskom zajednicom i srpskom djecom u Dalmaciji, rekla je Srni da njihovo udruženje, kao i opština iz koje dolaze, imaju sjajnu saradnju sa opštinom Drvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana