На косидби на Балкани учествује 21 косац

Срна
На косидби на Балкани учествује 21 косац

МРКОЊИЋ ГРАД - У туристичком-рекреативном центру Балкана код Мркоњић Града почела је традиционална манифестација "Дани косидбе на Балкани - Меморијал Лазар Лакета", на којој учествује 21 косац из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Традиционалној манифестацији присуствује предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Прије почетка такмичења косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић, који је свечано отворио ову манифестацију, рекао је новинарима да је ово мјесто позната по коси "варцарки" која служи за ручно кошење траве, те да се труде да ову манифестацију одрже и да је пренесу на будућа покољења.

-Потрудићемо се да и у будућности ова манифестација опстане. Захваљујем свим учесницима који су дошли из других крајева да је подрже и надам се да ћемо бити добри домаћини - рекао је Вођевић и додао да ће се и он данас са својом екипом сарадника такмичити у кошењу траве у категорији ветерана и у ревијалном дијелу.

Директор Агенције за привредни развој ове општине Горан Тодоровић рекао је да је ово 32. по реду косидба на Балкани, чији је циљ промоција и очување традиције, културе и обичаја мркоњићког краја.

Он је нагласио да су ове године повећали наградни фонд који износи 1.700 КМ.

-Осим новчаних, постоје и робне награде, медаље, пехари, а за прво мјесто и коса од наших познатих ковача Зонића, а за друго мјесто и косачки алат од ковача Ђуре Милановића - навео је Тодоровић.

Међу косцима је чувени мркоњички косац и ковач коса "варцарки" Милорад Сладојевић Ђели, који је десет пута био побједник Косидбе на Балкани.

-На Балкани косим дуже од 30 година, а до сада сам на косидбама 57 пута био побједник. Балкана је драгуљ и традиција нашег града, као и коса кованица и косибаше. Припремао сам се за косидбу, покосим око 30-40 дунима прије косидбе - каже Сладојевић.

Поводом овог догађаја синоћ је у Културном центру "Петар Кочић" отворена изложба фотографија "Косибаше и делије", након чега је на Тргу српске војске одржана и 15. косачка смотра фолклора.

У културном дијелу програма данас наступају чланови фолклорног ансамбла Културног центра "Радоје Домановић" из Раче Крагујевачке и чланови локалног КУД-а "Петар Први Карађорђевић Мркоњић".

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а покровитељ је општина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана