Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац

Срна
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац

БРАТУНАЦ- Мужјак из омиљене братуначке “породице Родић” прелетио је пут дуг више од 15.000 километара, из Африке до Братунца, гдје је јутрос у зору стигао и смјестио се у гнијездо, које су љубитељи ових птица направили и подигли прије неколико година у близини зграде Дома здравља.

Један пар рода већ петнаестак година проводи љето у Братунцу, хране се у мочварама и око Дрине и легу младе, а мјештани су их назвали “породица Родић”.

Ту су роде раније “савиле” гнијездо које је срушено приликом уклањања старе зграде ове установе.

Заљубљеник природе, еколог и пензионисани рибочувар Бобан Филиповић дуже од деценије прати ове птице и њихово кретање на овом подручју, брине о њима и штити их.

Каже да је мужјак Родић по традицији први стигао да уреди гнијездо и “припреми добродошлицу” госпођи женки која се очекује за неколико дана..

Повратак Родића обрадовала је Братунчане, а посебно дјецу за коју је ово изузетна атракција. Многи су данас донијели храну и оставили поред стуба на којем је гнијездо Родића, а дјеца су радознало гледала кретање мужјака роде и његово уређивање гнијезда.

Очекује се да ће и ове године женка излећи младунчад и да ће мало јато рода и наредне јесени кренути са љетовања у Братунцу на зимовање у топлијим крајевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана