Мало семберско море рај за пецароше

Љиљана Алексић
Мало семберско море рај за пецароше

БИЈЕЉИНА - “Швапска ада” надомак Бијељине, мало семберско море, како га називају риболовци, богата је разним врстама рибе, а у жељи да овај бисер још више приближе грађанима, чланови Спортског риболовачког удружења “Риба” започели су уређење простора и прављење стазе гдје би се одржавала спортска такмичења у пецању.

Пројектом је, кажу у Удружењу “Риба”, које газдује овим простором, предвиђена изградња такмичарских и стаза за пецање у дужини од око 700 метара, на којима би се могла одвијати и међународна првенства у спортском риболову.

- Посебан значај је што поред Саве и Дрине, те огромног броја вјештачких језера, ми немамо ниједан уређен простор намијењен за ту врсту такмичења - прича предсједник удружења Миодраг Ђукић.

Напомиње да на овом простору, који обухвата око 22,5 хектара, неће бити извођења већих грађевинских радова, изузев оних најнеопходнијих. Жеља је да природа у што већој мјери остане нетакнута.

- Поред такмичарске стазе, план је да буду направљене и посебне платформе за пецање које би користила дјеца са посебним потребама и лица са инвалидитетом. Такође, планирано је да се ураде и игралишта за одбојку на пијеску, мали фудбал, камп мјеста, а имамо могућности и за кајак, као и сличне спортове - истиче Ђукић.

Како каже, овај локалитет, добро познат бијељинским пецарошима, раније је био запуштен и зарастао у шипражје.

- Прошле године пецароши су могли пронаћи једва десетак мјеста јер је било неприступачно. Ми смо до сада уложили око 12.000 КМ својих средстава за уређење, што је за нас изузетно пуно. У жељи да наставимо са даљим активностима обратили смо се надлежнима да нам помогну у даљој реализацији овог пројекта - каже Ђукић.

Он истиче да су обећања стигла са бројних адреса.

- Добили смо обећања Спортско риболовног савеза РС и Спортско риболовног савеза БиХ да ће нам помоћи. Такође, Удружење “Колоси БН”, Удружење пензионера и градска Туристичка организација обећали су помоћ јер овај пројекат то заслужује. Јавна установа “Воде Српске” пружа нам подршку и са њима смо потписали споразум о заједничким активностима на овом локалитету јер је ова установа носилац власништва над овим водама, а очекујемо и састанак са градским властима - нагласио је Ђукић.

Он је истакао да је дугорочни план Удружења “Риба” аплицирање за средства међународних организација, али је, како је објаснио, неопходно да имају право располагања на дужи временски период.

Према Ђукићевим ријечима, вода на језерима “Швапске аде”  изузетно је богата разним врстама рибе.

- Има скоро свих врста рибе, а ми систематски сваке године вршимо порибљавање. У марту смо на ревиру “Швапска ада” у воду пустили 750 килограма млађи - каже Ђукић.

“Швапска ада” окупља бројне заљубљенике у овај спорт. Један од њих је и Младен Ракић, који каже да ту долази скоро сваки други дан.

- Има доста рибе, највише шарана и штуке. Баш овдје имао сам највећи улов у пецарошкој каријери. Уловио сам штуку тешку три килограма. За мене је то добар улов - каже Младен.

Пандемија

Миодраг Ђукић каже да је значај “Швапске аде” посебно дошао до изражаја у вријеме пандемије, када се сви враћају природи која нам је пријеко потребна.

- Овдје је мир, природа, рај за душу - каже Ђукић, додајући да “Риба” данас броји око 660 чланова, док је прије пандемије тај број био близу 900.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана