Мачевање - склад, адреналин и добра забава

Срна
Мачевање - склад, адреналин и добра забава

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Мачевање је "физички шах" и, осим тога што појединца учи да се креће, учи га да размишља, каже предсједник Мачевалачког клуба "Романија" из Источног Сарајева Маријана Петронић.

Она за Срну напомиње да је мачевање прилика да полазници поправе држање, вид, слух, координацију, прецизност, окретност, ритам, те да у овом спорту није пресудна снага, већ интелект.

- Најстарији наш члан има 27 година и тада је могуће постићи најбоље резултате јер је човјек у својој пуној снази што се мачевања тиче - указује Петронићева.

Она каже да је Клуб, због ситуације у вези са вирусом корона, доведен у незавидан положај, као и све остале спортске организације, будући да спорт почива на узајамности чланова клуба и такмичењу.

- Изгубили смо континуитет, кондицију, добру навику. Нисмо у могућности да организујемо такмичења, да путујемо. Прошле године смо морали одустати од мачевалачког кампа у Гучи - истиче Петронићева.

Петронићева наводи да су у фебруару, септембру и октобру 2020. одржавали тренинге, а ове године су успјели да их одраде само у фебруару.

Према њеним ријечима, на такмичењима за ветеране могу да учествују и особе старије од 70 година, док, такође, постоји и мачевање за људе са инвалидитетом, на чему би требало радити.

- То су људи „змајеви“. Никада не бисте помислили да се ради о старијој особи или о особи са ограниченим покретима. Развијање онога што је племенито у нама један је од циљева мачевања - наглашава Петронићева.

Она истиче да мачевање пружа склад, адреналин, добру забаву и свима даје могућност да се такмиче у својој категорији - од пионира, млађих и старијих кадета, јуниора, сениора, до ветерана.

Петронићева додаје да је мачевање древна борилачка вјештина и једина гдје се употребом реквизита, без блиског контакта са противником, долази до бода.

Мачевалачки клуб "Романија" основан је 2016. и те године посебан акценат ставили су на официрску сабљу из 19. вијека.

- Ми смо уско специјализовани за сабљу, а то је обиман посао. Иначе, у развијеним земљама сваки клуб води рачуна о томе да не „сваштари“ - истиче Петронићева.

Према њеним ријечима, тренутно имају осам сталних чланова, те додаје да до опреме није лако доћи јер нема домаћег произвођача, па је најближа дестинација за набавку Мађарска или Њемачка.

 

- Имали смо срећу да Мачевалачки савез Републике Српске добије прије неколико мјесеци веома драгоцјену опрему у вриједности од 20.000 КМ. Ту опрему су обезбиједили наши пријатељи мачеваоци из Србије заједно са Мачевалачким савезом Србије, одакле је иницијатива и потекла. Бескрајно смо им захвални свима на овој помоћи - истиче Петронићева.

Она напомиње да су мачеваоци посебан сој људи којима је колегијалност на високом нивоу.

Петронићева каже да су са постојећом опремом спремни за мања такмичења, али не и она међународног карактера, изразивши задовољство оним што је урађено од оснивања Клуба до сада.

Петронићева подсјећа да су током протеклих година имали финансијску помоћ Министарства спољне трговине и економских односа, као и од начелника општине Источно Ново Сарајево и предузећа "Златно зрно".

- Ове године смо уврштени и у буџет општине Источно Ново Сарајево, што нам много значи - истиче Петронићева.

Петронићева подсјећа да је 2018. године основан Мачевалачки савез Републике Српске, те напомиње да без организоване кровне институције није могуће учествовати на званичним такмичењима.

- Нама је наредни циљ оснивање мачевалачког савеза БиХ, а након тога се можемо придружити Мачевалачкој конфедерацији Европе (ЕФК) и Свјетској мачевалачкој федерацији (ФИЕ). Тада бисмо имали мноштво бенефита - од добијања бесплатне опреме врхунског квалитета, писта за такмичење, бесплатних семинара, кампова, обуке тренера - истиче Петронићева.

Петронићева додаје да је циљ у наредном периоду организовати викенд-камп за чланове Мачевалачког клуба "Романија", па је могуће да им се придружи и Мачевалачки клуб "Пале".

- Имамо у плану и одлазак у Србију и Хрватску ради заједничких тренинга, обуке, такмичења, али пратићемо ситуацију у вези са вирусом корона. Све је неизвјесно. Бићемо пресрећни ако успијемо организовати треће мачевалачке сусрете у нашем граду, а има заинтересованих чак из Француске, Летоније, Русије - истиче она.

Више о Мачевалачком клубу "Романија" могуће је пронаћи на њиховој званичној страници или путем "Фејсбука".

Петронићева истиче да су од опреме за почетак потребни тренерка и патике, а остало ће полазници добити од Клуба, уз напомену да је мјесечна чланарина 30 КМ, а за двоје дјеце из исте породице 50 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана