Љубица Божуновић, педагог у прњаворском вртићу “Наша радост”: Највреднији поклон за дјецу вријеме проведено с њима

Анита Јанковић-Речевић
Љубица Божуновић, педагог у прњаворском вртићу “Наша радост”: Највреднији поклон за дјецу вријеме проведено с њима

Бањалука - Дјеца су право мало чудо и с њима можемо учинити немогуће, а да бисмо их разумјели, треба их стално ослушкивати и пратити њихов развој, док је оно највредније и најскупље што им можемо поклонити вријеме проведено с њима.

Истакла је ово за “Глас Српске” педагог у прњаворском вртићу “Наша радост” Љубица Божуновић, коју је у конкуренцији 157 пријављених из цијеле БиХ једину из Републике Српске изабрала међу десет најкреативнијих стручних сарадника невладина организација “Степ бај степ”.

Ово значајно признање донијела су јој њена три рада која је стварала и развијала са пуно љубави. 

Ријеч је о приручнику “Моје дијете и ја” намијењеном едукацији родитеља о значају предшколског васпитања дјеце, те збирци текстова “Читај ми да те слушам и говорим” за развој говора и богаћење фонда ријечи.

- Већ дуже радим са дјецом којима је потребна помоћ и подршка педагога јер имају потешкоће у развоју говора и управо за ту проблематику је везан и мој трећи рад. Ради се о дидактичкој играчки “питај ме - питај” кутији. То је друштвена игра која има задатак да развије говор, пажњу и концентрацију код дјеце, али и да би родитељи и њихови малишани квалитетно искористили слободно вријеме, без телефона и компјутера - рекла је Божуновићева и додала да је лоше искоришћено вријеме дјеце и родитеља данас круцијални проблем, те да се заједнички моменти морају његовати.

Истиче да јој веома значи што се нашла међу десет најкреативнијих сарадника јер је то потврда да је препознат њен труд, рад и залагање.

- У данашње вријеме када нам је све доступно, иновације, нове идеје и оригиналност морају бити на цијени. Имам још пуно нових идеја које ћу реализовати у блиској будућности и  сматрам да моје вријеме тек долази - рекла је ова млада Прњаворчанка.

Вртић у којем ради, како сама каже, не доживљава као посао већ као своју другу кућу, а малишане са  којима ради као своју дјецу.

- Радни дан ми некада траје и по 12 сати јер припремам разне материјале и играчке за дјецу које користим у раду, али се уопште не уморим јер када радите од срца и са љубављу, можете постићи чуда, поготово када радите са дјецом, од којих није ништа чистије и искреније - прича Божуновићева.

Савјетује родитељима да уважавају своје малишане, да им покажу да вриједе и да их охрабрују у њиховим замислима.

- Дјеца су мало чудо и с њима у првих шест година живота можемо учинити немогуће. Само их треба мотивисати да ураде нешто што је својствено само њима и објаснити им да су то њихове идеје које нико никад није имао. Тако им се даје на значају и буди радозналост, интересовање и мотивација. Треба их бодрити да измишљају и маштају, јер ће им та креативност у каснијем добу помоћи да боље усвајају нова градива - навела је Божуновићева, која у слободно вријеме слика, пише пјесме и приче за дјецу, израђује накит, играчке, шминка, али и прави разне реквизите за рођендане, дјевојачке вечери и сличне прославе.

Божуновићева има и лични блог посвећен здравом начину живота, а њене савјете свакодневно чита више од 4.000 пратилаца. Због бројних активности, дан јој почиње у пет ујутро и завршава у поноћ, а како сама каже, често јој недостаје додатних неколико сати да постигне све што жели.

Награда

Невладина организације “Степ бај степ” из Сарајева сваке године додјељује награду за иновативност учитељима, васпитачима и стручним сарадницима. Радници на свим нивоима образовања за учешће у додјели награда треба сами да пријаве своје наставне праксе, а жири најбоље радове бира на основу три критеријума. Први је осмишљавање нових, оригиналних идеја, техника, метода и стратегија у раду, други је колико пријављени рад доприноси развоју дјеце и трећи критеријум се односи на могућност примјене у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана