Љекари и управа Специјалне болнице за психијатрију на Сокоцу: Обуставити пријем и сачувати здравље пацијената

Срна
Љекари и управа Специјалне болнице за психијатрију на Сокоцу: Обуставити пријем и сачувати здравље пацијената

Колегијум љекара и Управа Специјалне болнице за психијатрију на Сокоцу упутили су данас приједлог ресорном министарству, да се обустави пријем пацијената у ту установу како би се у вријеме вируса корона сачувало здравље 130 пацијента који се тренутно налазе у овој болници.

Директор ове болнице Биљана Реновица Цвијетић рекла је Срни да су љекари ове болнице данас изнијели став да је сада најбитније сачувати здравље 130 пацијената који због природе болести имају лош имуни ситем.

Она је нагласила да су у ову болницу, због појаве вируса корона, до сада примали само пацијенте-хитне случајеве, који имају епидемиолошки лист и да сада очекују мишљење и став Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Директор болнице је нагласила да су сви пацијени у овој установи стабилног здравственог стања и да се свакодневно предузимају заштитне мјере у складу са упуствима ресорног министарства, Владе Републике Српске и Општинског штаба за ванредне ситуације општине Соколац.

"Редукован је број извршилаца у свим службама и пријем пацијената осим хитних случајева уз комплетну документацију и строге мјере заштите особља болнице при пријему и прегледу", нагласила је директор ове болнице.

Из Специјалне болнице за психијатрију, како каже, раније је упућен допис свим домовима здравља и Центрима за мантално здравље да се обуставља редован пријем пацијената, осим хитних случајева, у ову установу, уз пратећу документацију.

Она је додала да је забрањена посјета пацијентима и улазак свих возила у круг болнице, осим доставних за намирнице и лијекове. "Још смо у потрази да обезбиједимо заштитну оптрему за једнократно кориштење која недостаје болници", нагласила је Биљана Реновица Цвијетић.

Она је нагласила да је болница од Општинског штаба за ванредне ситуације општине Соколац добила средства за дезинфекцију, који су добродошли овој установи за вањско чићење, третирање стубишта и ходника.

Према њеним ријечима, у складу са раније донесеним наредбама извршена је дезинфекција комплетног круга болнице, свих објеката гдје бораве пацијенти и особље. Свакодневно се, како каже, врши дезинфекција подних и раднив површина раствором изосана, дезинфекција руку код пацијената и особља особља раствором асепсола и средстава на бази алкохола.

Директор Специјалне болнице за психијатрију је нагласила да је ова установа за потребе карантина отвореног јуче на Сокоцу за лица која не поштују мјере изолације, уступила десет нових кревета са новом постељином и комплетном опремом потребном за боравак лица у том карантину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана