Котор Варош: Подршка Владе Српске за ученике на смјеру бравар-заваривач

Srna
Котор Варош: Подршка Владе Српске за ученике на смјеру бравар-заваривач

КОТОР ВАРОШ - Ученицима који упишу смјер бравар-заваривач у Средњошколском центру /СШЦ/ "Никола Тесла" Котор Варош биће обезбијеђени новчана накнада на мјесечном нивоу од 100 КМ и трошкови превоза, у складу са одлуком Владе Српске да финансијски стимулише упис ђака у одређена дефицитарна занимања.

Директор СШЦ "Никола Тесла" Данијела Костић рекла је Срни да је планом предвиђен упис у први разред у школској 2020/2021. години по пола одјељења бравара-заваривача и аутомеханичара.

СШЦ "Никола Тесла" Котор Варош отвориће мјесто за 168 ученика првог разреда, док је планом уписа предвиђено и једно ново занимање у односу на прошлогодишњи упис, а ријеч је о ауто-електричару. Према подацима из апликације "Водич кроз занимања" који су креирали ученици у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Средњошколски центар "Никола Тесла" Котор Варош планира да упише пет комплетних одјељења са по 24 ученика и четири половична са по 12 ђака. Костићева је рекла да поменутих седам одјељења обухвата четири струке, односно девет занимања.

"У области електротехнике планиран је упис једног одјељења са 24 ученика за смјер техничар информационих технологија. За разлику од прошле године када су била отворена 24 мјеста на смјеру електричар-електроинсталатер, сада ће њихов број бити преполовљен. Наушртб тог смањења предвиђено је да буде уписано 12 ученика за ново занимање ауто-електричар", истакла је Костићева.

У струци економија, право и трговина није било промјена у односу на прошлу годину па је планиран упис два одјељења са по 24 ученика који ће се школовати за занимања економски техничар и трговац. Једнак број ученика биће примљен и у области машинства и обраде метала. Влада Републике Српске, на иницијативу премијера Радована Вишковића, донијела је одлуку на основу које ће се финансијски стимулисати упис ученика у одређена дефицитарна занимања, а то је у СШЦ "Никола Тесла" бравар-заваривач.

То конкретно значи да ће за све ученике који упишу ово занимање бити обезбијеђени новчана накнада на мјесечном нивоу у износу од 100 КМ и трошкови превоза.

"Планиран је упис једног одјељења на смјеру техничар ЦНЦ технологија и по пола одјељења бравара-заваривача и аутомеханичара. Планом је предвиђено и једно одјељење у сектору осталих дјелатности, а ученицима ће бити на располагању 24 мјеста на смјеру фризер", нагласила је Костићева.

Прије три године је, након састанка руководства општине Котор Варош и СШЦ са представницима предузећа из области машинске и обућарске индустрије, донесена одлука о промјени уписне политике и рјешавању проблема привредника са дефицитарним кадром.

"Иако је наша општина носилац развоја обућарске индустрије у Републици Српској нисмо наишли на задовољавајући одзив ученика и тај смјер је укинут, док и даље постоји интересовање за смјер техничар ЦНЦ технологије. Ученици који заврше овај смјер без већих проблема могу пронаћи посао у двије локалне фабрике за машинску обраду метала", поручила је Костићева.

Из предузећа "Сим техник" су истакли да они стипендирају већ сада 12 ученика из Средњошколског центра, који имају своје менторе.

"Ми смо задовољни њиховим ангажманом и оно што је важно јесте да они стекну неопходно практично искуство, како би се након завршетка школовања без већих проблема уклопили у наш систем рада", нагласили су у овом предузећу.

Планом уписа предвиђено је да буде отворен једнак број мјеста за ученике првог разреда, као и у прошлој школској години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана