Kotor Varoš: Podrška Vlade Srpske za učenike na smjeru bravar-zavarivač

Srna
Kotor Varoš: Podrška Vlade Srpske za učenike na smjeru bravar-zavarivač

KOTOR VAROŠ - Učenicima koji upišu smjer bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru /SŠC/ "Nikola Tesla" Kotor Varoš biće obezbijeđeni novčana naknada na mjesečnom nivou od 100 KM i troškovi prevoza, u skladu sa odlukom Vlade Srpske da finansijski stimuliše upis đaka u određena deficitarna zanimanja.

Direktor SŠC "Nikola Tesla" Danijela Kostić rekla je Srni da je planom predviđen upis u prvi razred u školskoj 2020/2021. godini po pola odjeljenja bravara-zavarivača i automehaničara.

SŠC "Nikola Tesla" Kotor Varoš otvoriće mjesto za 168 učenika prvog razreda, dok je planom upisa predviđeno i jedno novo zanimanje u odnosu na prošlogodišnji upis, a riječ je o auto-električaru. Prema podacima iz aplikacije "Vodič kroz zanimanja" koji su kreirali učenici u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Srednjoškolski centar "Nikola Tesla" Kotor Varoš planira da upiše pet kompletnih odjeljenja sa po 24 učenika i četiri polovična sa po 12 đaka. Kostićeva je rekla da pomenutih sedam odjeljenja obuhvata četiri struke, odnosno devet zanimanja.

"U oblasti elektrotehnike planiran je upis jednog odjeljenja sa 24 učenika za smjer tehničar informacionih tehnologija. Za razliku od prošle godine kada su bila otvorena 24 mjesta na smjeru električar-elektroinstalater, sada će njihov broj biti prepolovljen. Naušrtb tog smanjenja predviđeno je da bude upisano 12 učenika za novo zanimanje auto-električar", istakla je Kostićeva.

U struci ekonomija, pravo i trgovina nije bilo promjena u odnosu na prošlu godinu pa je planiran upis dva odjeljenja sa po 24 učenika koji će se školovati za zanimanja ekonomski tehničar i trgovac. Jednak broj učenika biće primljen i u oblasti mašinstva i obrade metala. Vlada Republike Srpske, na inicijativu premijera Radovana Viškovića, donijela je odluku na osnovu koje će se finansijski stimulisati upis učenika u određena deficitarna zanimanja, a to je u SŠC "Nikola Tesla" bravar-zavarivač.

To konkretno znači da će za sve učenike koji upišu ovo zanimanje biti obezbijeđeni novčana naknada na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM i troškovi prevoza.

"Planiran je upis jednog odjeljenja na smjeru tehničar CNC tehnologija i po pola odjeljenja bravara-zavarivača i automehaničara. Planom je predviđeno i jedno odjeljenje u sektoru ostalih djelatnosti, a učenicima će biti na raspolaganju 24 mjesta na smjeru frizer", naglasila je Kostićeva.

Prije tri godine je, nakon sastanka rukovodstva opštine Kotor Varoš i SŠC sa predstavnicima preduzeća iz oblasti mašinske i obućarske industrije, donesena odluka o promjeni upisne politike i rješavanju problema privrednika sa deficitarnim kadrom.

"Iako je naša opština nosilac razvoja obućarske industrije u Republici Srpskoj nismo naišli na zadovoljavajući odziv učenika i taj smjer je ukinut, dok i dalje postoji interesovanje za smjer tehničar CNC tehnologije. Učenici koji završe ovaj smjer bez većih problema mogu pronaći posao u dvije lokalne fabrike za mašinsku obradu metala", poručila je Kostićeva.

Iz preduzeća "Sim tehnik" su istakli da oni stipendiraju već sada 12 učenika iz Srednjoškolskog centra, koji imaju svoje mentore.

"Mi smo zadovoljni njihovim angažmanom i ono što je važno jeste da oni steknu neophodno praktično iskustvo, kako bi se nakon završetka školovanja bez većih problema uklopili u naš sistem rada", naglasili su u ovom preduzeću.

Planom upisa predviđeno je da bude otvoren jednak broj mjesta za učenike prvog razreda, kao i u prošloj školskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana