Котор Варош: Финансијска блокада због политичке игре

Д. Керезовић, В. Кулага
Котор Варош: Финансијска блокада због политичке игре

Котор Варош - Скупштина општине Котор Варош продужила је финансијску агонију у тој локалној заједници скинувши са дневног реда посљедње сједнице приједлог буџета за 2015. и усвојивши по други пут у овој години одлуку о једномјесечном привременом финансирању.

Одлука о привременом финансирању биће на снази до краја фебруара, што значи да ће на располагању бити 390.000 КМ, али неће бити могућа никаква капитална улагања и новац ће бити трошен у складу са потрошњом из истог мјесеца прошле године. Котор Варош је на исти начин преживљавао и у јануару, јер новоформирана скупштинска већина, коју чине СДС, ПДП и СДА, а која не подржава начелника општине Далибора Вучановића из СНСД-а, ни тада није прихватила предложени буџет за 2015. годину. Иако је устаљена пракса да се у случајевима када није усвојен буџет за текућу годину доносе одлуке о привременом финансирању за три мјесеца, у Котор Варошу то није случај, а један од главних разлога је што скупштинска већина чека коначну одлуку о референдуму за опозив начелника.

С обзиром на то да је Републичка изборна комисија (РИК) оцијенила да поступак опозива Вучановића није у потпуности спроведен у складу са законом и да су уочени пропусти који би могли утицати на коначан резултат, политичко-финансијска криза у Котор Варошу би у случају да такав став наредне седмице потврди и Централна изборна комисија БиХ могла да потраје. Вучановић због тога апелује на усвајање предложеног буџета за 2015. годину, наводећи да су за цијелу општину штетне одлуке о једномјесечном привременом финансирању.

- Играње са буџетом не може никоме донијети користи, али може свим грађанима узроковати штету, јер привремено финансирање зауставља све планиране инвестиције. На вријеме сам прошле године предложио буџет, али једноставно не желе да га усвоје иако немају ниједну конкретну замјерку на њега - истакао је Вучановић.

Он каже да мјесечно продужавање одлуке о привременом финансирању доказује да скупштинска већина не зна шта ради.

- Они мисле да, ако имају скупштинску већину, могу свијет да окрену наопако. Мисле да су свемоћни, а у ствари се баве политичким играријама и инате се. Трећи пут повлаче приједлог буџета са дневног реда, а да га уопште нису разматрали. Тиме показују инат, незнање, неспособност и да су потпуно изгубили компас - рекао је Вучановић.

Потпредсједник Скупштине општине из СДС-а Славко Ђукић каже, међутим, да нема ништа спорно у новом једномјесечном продужењу привременог финансирања, с обзиром на ситуацију у којој се налази локална заједница.

- Идемо тако из мјесеца у мјесец, а можемо ићи до шест мјесеци. Видјећемо шта ће бити даље - рекао је Ђукић, не желећи детаљније да говори о кризи у Котор Варошу.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Раденко Чупић вјерује да ће буџет бити усвојен у фебруару, када буде стављена тачка на референдум о опозиву начелника који је спроведен 30. новембра прошле године.

Економисти истичу да је привремено финансирање пожељно само у крајњој нужди, јер је штетно.

- Одлукама о привременом финансирању локалним заједницама се омогућава буквално да дишу на шкрге на уштрб развоја општине кроз инвестиције и друге пројекте - истакао је члан Удружења економиста РС "СЊОТ" Милош Тодоровић.

Настављене смјене

Нова скупштинска већина наставила је, на сједници одржаној у сриједу, са смјенама кадра СНСД-а који је предводио претходну већину. Након што нису усвојени извјештаји о раду, разријешени су чланови управних одбора у установама чији је оснивач општина. Чланови управних одбора су разријешени у Центру за социјални рад, Народној библиотеци, Центру за културу, спорт и информисање и Дому здравља "Свети Пантелејмон". Одборници су именовали привремене чланове управних одбора и донијели одлука о расписивању јавног конкурса за избор нових чланова тих тијела у наведеним установама. Извјештај о раду усвојен је само за вртић "Лариса Шугић", а занимљиво је да је на његовом челу кадар СДС-а.

Чупић се повукао

Раденко Чупић је на почетку посљедње сједнице обавијестио Скупштину да не жели више да буде предсједник Клуба одборника ПДП-а и да се повлачи из комисија за избор и именовање и прописе. Иако је ту одлуку оправдао здравственим и другим разлозима, извор "Гласа Српске" из которварошког ПДП-а рекао је да је Чупић незадовољан стањем у странци, а посебно што све одлуке без консултација са страначким органима доноси трио - Велимир Сакан, Миодраг Петровић и Владимир Бибић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана