Корона прекинула традицију дужу од вијека и по

Милијана Латиновић
Корона прекинула традицију дужу од вијека и по

БАЊАЛУКА - Популарне ланчаре и балерине неће се ове године завртјети у Прњавору и Дервенти јер је епидемија вируса корона прекинула традицију одржавања вашара дужу од вијека и по.

Празник Преображење Господње годинама је окупљао Прњаворчане расуте по цијелом свијету који би се тих празничних дана састајали, дружили, запјевали и трговали на традиционалном вашару, који је ове године требало да буде одржан 108. пут, али је устукнуо пред короном, која мјесецима не посустаје.

Начелник Прњавора Дарко Томаш рекао је за “Глас Српске” да нема могућности да вашар ове године буде одржан онако како је то било раније.

- Не усуђујемо се да допустимо организацију вашара јер би тај догађај могао створити нека нова жаришта. Вашарски дани почињали су 18. августа, а ове године неће бити ништа - казао је Томаш.

Додао је да, с обзиром на то да је Преображење слава општине, традиционалног славља такође неће бити.

- Биће одржана служба у цркви, али неће бити литије кроз град. Присјетићемо се погинулих бораца и поводом овог значајног датума додијелићемо награде и признања најзаслужнијима - истакао је Томаш.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији у овој општини, Томаш је казао да је Прњавор кроз најтежи период прошао прије 20 дана када су дневно имали двоцифрен број заражених, те да се тренутно ситуација смирује.

Након светковања у Прњавору, ланчаре, балерине и продавци разних ђаконија преселили би се у сусједну Дервенту. За свакога ко је бар једном у животу око Велике госпојине боравио у Дервенти, традиционални вашар, који је ове године требало да буде одржан 169. пут, прва је асоцијација на ту општину у Посавини.

Први дервентски вашар одржан је још у доба турске владавине, а манифестацију која сваке године окупи десетине хиљада људи из цијеле Републике и свијета нису угасили ни ратови, иако је било прекида јер, како она народна каже, “док се гине, коло се не игра”. Упркос ратовима, Дервента се дигла из пепела, а ланчара поново завртјела у граду на обали Укрине.

Начелник општине Милорад Симић рекао је за “Глас Српске” да је тужно прекидати традицију, али да ове године нема избора.

- На нашем вашару окупљало се и по 50.000 људи. Вашар је изазов на који у вријеме пандемије не бисмо смјели ни помислити и наш закључак ће бити да поштујемо мјере надлежних и да сачувамо здравље становништва, па вашара неће бити - казао је Симић.

Због епидемиолошке ситуације и 55. Кочићев збор биће другачији него раније, па ће због короне изостати традиционално зборовање у Стричићима и бодљавина бикова.

Акварелистичка колонија

Традиционално дружење ове године изостало је и на Акварелистичкој колонији “Сава” у Броду, једној од најпознатијих у региону, која је одржана 41. пут. Колонија је основана с циљем да се забиљеже љепоте посавских предјела, да се истакне “еко значај” ријеке Саве, али и због дружења и размјене искустава сликара. Ове године представљени су само радови прошлогодишњег сазива овог ликовног скупа, у којем је учествовало 19 сликара из Србије, Хрватске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана