Из села Присоја код Прњавора мјештани могу једино возом или теренцем

Анита Јанковић
Из села Присоја код Прњавора мјештани могу једино возом или теренцем

Бањалука - До прњаворског села Присоје већи дио године готово је немогуће доћи без теренског возила, а воз, који саобраћа неколико пута дневно, једина је веза мјештана са остатком свијета.

У овом селу, на тромеђи Прњавора, Челинца и Теслића, има 120, махом старачких, домаћинстава. Предсједник мјесне борачке организације Присоје Томислав Пеулић каже да је једина путна комуникација са селом воз, а о редовним аутобуским линијама могу само да сањају. На вожњу аутом се мало ко усуђује, јер би штета на возилу била превелика.

- Пут од Присоја до Горњих Вијачана је у катастрофалном стању, све рупа до рупе, а ништа боље није ни до Кулаша. Комшије које раде у Прњавору свакодневно се пате када иду на посао, јер морају возом путовати до Кулаша, па онда аутобусом до Прњавора - каже Пеулић.

Проблем представља и нестабилан мост на ријеци Укрини, са полупаним плочама, који нема ни заштину ограду.

- Мост је саграђен још за вријеме бивше Југославије и након рата је саниран бетонским плочама, које су попуцале, шкрипе и клате се. Зими се нико не усуђује д аутом пређе преко моста. Комби који превози дјецу из Кулаша до села зими саобраћа само до моста, а дјеца мост прелазе пјешице са страхом да плоче испод њих не попуцају - каже Пеулић.

Додаје да су мјештани од надлежних упорно тражили помоћ за обнову моста и пута, али све се завршавало на предизборним обеђањима. Пеулић каже да је село одсјечено од свијета, јер немају ни прикључке за фиксни телефон и интернет.

Овакви услови отјерали су из села и младу мјештанку која се због немогућности путовања на посао пресела у Прњавор.

- Било је немогуће возити се свакодневно по кратерима на путу. За само два мјесеца, колико сам из села путовала на посао, уништила сам ауто. Сада долазим једном у 15 дана у село - прича мјештанка, која није жељела да јој објавимо име.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш упознат је са проблемима мјештана Присоја.

- Присоје је сврстано међу приоритете. Још не знамо да ли ћемо успјети ове године да асфалтирамо пут или ћемо то ипак оставити за идућу, јер су нам остале обавезе од претходне власти, које морамо хитно завршити - рекао је он.

Вода

Томислав Пеулић истиче да им проблеме ствара и ријека Укрина, која се излива из корита при свакој јачој киши.

- Нема канала, а нико неће да нам продуби корито. Иако смо близу Прњавора, немамо ни водовод и воду је морао свако појединачно да доводи себи у кућу. Неке комшије још користе воду из бунара - прича Пеулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана