Херцеговачка кућа оаза здраве хране и вина

Ратомир Мијановић
Херцеговачка кућа оаза здраве хране и вина

Требиње - Козји и крављи сиреви, чајеви, сирупи од дивљег нара, зове, кадуље, сушено воће те надалеко познати мед и врхунска вина, о чему свједочи и мноштво признања на свјетским сајмовима, красиће ускоро "Херцеговачку кућу" у Требињу.

Ријеч је о објекту у којем ће бити промовисани и продавани сви најбољи традиционални херцеговачки производи, а налазиће се на атрактивној локацији у Дучићевој улици, гдје је у току адаптација шездесетак квадратних метара простора за ову намјену.

"Херцеговачком кућом" управљаће Аграрни фонд Требиње, а биће на услузи свим пољопривредницима из овог града. Они ће овдје туристима, али и суграђанима, моћи да понуде своје производе и прерађевине. Продавци ће моћи да тргују и када требињска пијаца не буде радила, што им је до сада представљало велики проблем.

- У "Херцеговачкој кући" ће се наћи сви традиционални производи, од сира, меда, вина до прерађевина од љековитог биља. Желимо да туристима, којих је све више у нашем граду, буде све доступно на једном мјесту. За вријеме туристичке сезоне радиће цјелодневно. До сада је пијаца радила само до 14 часова, па туристи у другим дијеловима дана нису имали прилику да пазаре наше производе - казао је директор Аграрног фонда Веселин Дутина.

Он је рекао да је идеја Аграрног фонда добила подршку Градске управе, са градоначелником Луком Петровићем на челу, што је и омогућило да се крене у њену реализацију.

Ранко Петијевић, требињски винар, истиче да је ово значајан искорак ка пласману херцеговачких вина, али прије свега њиховом представљању. На полицама у "Херцеговачкој кући" наћи ће се и производи породице Барзут, која се бави пчеларством.

- Немамо никаквих потешкоћа у пласману производа, али је ова акција за сваку похвалу. Наших слатких производа има и на трпезама у Српској, ФБиХ, Црној Гори, Србији и Хрватској, а мед продајемо и бројним странцима који су долазили у Требиње и Херцеговину - кажу познати требињски произвођачи меда у породици Барзут.

  Позив

Аграрни фонд Требиња позвао је све пољопривредне произвођаче са овог подручја, заинтересоване за сарадњу и пласман производа у "Херцеговачкој кући", да данас присуствују састанку на којем ће бити разговарано и о начину и условима пласмана производа и будућој сарадњи.

Састанак ће бити одржан у 12 часова у просторијама Пословног инкубатора у улици Војводе Степе Степановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана