Хељде све више подно Сјемећа

С. М.
Хељде све више подно Сјемећа

РОГАТИЦА - Хељда за коју се тврди да је изузетно љековита, а чији се самљевени плод додаје хљебном тијесту и тако конзумира, у општини Рогатица из године у годину добија све више простора за сјетву.

Прошле године сијана је на око пола хектара земљишта, а прољетос је засијана на више од једног хектара, подаци су Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности у општинској управи.

Користећи се искуством познатијих узгајивача хељде овој биљној култури окренуо се и Радоје Којић звани Дуле, који је у Рогатицу дошао егзодусом Срба из Сарајева 1996. Девастирано родно село Адровиће подно Сјемећа није заборавио. Враћа му се током љета сваке године.

Борећи се с коровом и дивљим свињама, којима су станиште оближње шуме Сјемећа, понешто и посије у земљу која му је остала од дједа и оца. Нису то велике површине, али је довољно да се нешто корисно уради и село потпуно не напусти.     

- Идемо за оним што је мање изазовно за дивље свиње и остале штеточине у пољопривреди. Тако смо прошле године дошли и до сјетве хељде, као културе која се код нас раније није сијала. Посијали смо мању количину али довољно да смо дошли до сјемена којим смо у овогодишњој сјетви засијали 1,5 дунума и након жетве убрали смо нешто око 500 килограма. Можда је требало да буде и више, али ово је било изузетно сушно љето током кога на Сјемећ и околину није пала ниједна честита киша због чега смо и с овим задовољни - прича Којић који је своју хељду уредио на стари добри тријер.

Ни цијене хељде нису ниске.

- Све је више интересовања за њу, а продаје се по четири марке у зрну, а самљевена од осам до 10 марака по килограму - рече Којић.

Муштерија има, па ће догодине, нада се, највјероватније бити више површина под хељдом.

Ову културу сије и породица Ећимовић у Рогатици на свом имању у селу Гривци. Миломир Ећимовић каже да је хељда доброг квалитета, наглашавајући њену љековитост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана