Градска организација Црвеног крста Бијељина апелује на хуманисте: Храна све потребнија, а донација све мање

Љиљана Алексић
Градска организација Црвеног крста Бијељина апелује на хуманисте: Храна све потребнија, а донација све мање

БИЈЕЉИНА - Градска организација Црвеног крста Бијељина свакодневно вриједно ради како би помогла социјално угроженим Семберцима, којих је све више, али ситуацију додатно отежава све мањи број донација, због чега апелују на све људе добре воље да донирају колико могу, првенствено храну која је најпотребнија.

Бијељински Црвени крст током године организовао је бројне хуманитарне активности с циљем помоћи локалном становништву које све теже живи. Како истичу, пандемија вируса корона створила је нову социјалну категорију па се овој организацији све чешће обраћају и млади.

- Помоћ тражи све већи број млађих људи који су изгубили посао, а има и људи који су подстанари и немају средстава да плаћају смјештај и трошкове. Огроман је притисак и на Центар за социјални рад, али и ми сваки дан имамо нове захтјеве. Држава и локалне заједнице морале би да планирају већа средства за социјална давања јер је ситуација тешка - каже секретар ГО Црвеног крста Бијељина Перица Глигић.

Ова организација на располагању има око 29.000 марака за финансирање из градског буџета, а Глигић наглашава да су ове године знатно смањене донације, тако да су ослоњени на властита средства.

Једна од главних активности ове организације је обезбјеђивање хране за Народну кухињу, која није престајала да ради ни у јеку пандемије.

- Редовно, сваки дан испоручујемо 250 оброка, међутим, годинама још 50 лица чека да дође на ред. Све донације које добијемо усмјеравамо на рад Народне кухиње. Тренутно нам је најпотребнија храна - каже Глигић додајући да гардеробе углавном има довољно.

У Црвеном крсту раде и на промоцији здравствене дјелатности, а и ове године обиљежили су значајне датуме као што су Дан борбе против рака, те Недјеља Црвеног крста.

Пандемија

Бијељински Црвени крст све своје капацитете ставио је на располагање становништву и надлежним установама у борби против вируса корона, а током ове године реализовано је неколико значајних акција подјеле хуманитарне помоћи. Једна од најзначајнијих активности коју су реализовали је акција “Респиратори за Српску” у којој су прикупљена средства за куповину 50 респиратора за болнице у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана