Грађани у Српској прелазе на пелет, иако је најскупљи

Јана Кезић
Грађани у Српској прелазе на пелет, иако је најскупљи

БАЊАЛУКА - У многим домаћинствима огрев за предстојећу зиму већ је спремљен, а продавци кажу да потражња за пелетом никад није била већа, јер све више грађана прелази на ту врсту гријања, иако је цијена виша него прошле године.

Набавка огрева спада међу највећа оптерећења за кућни буџет па је брига мање ако се шупе на вријеме напуне. Грађани се такође још распитују и за куповну дрва и угља, чије су цијене у односу на прошлу годину скоро непромијењене. Да људи најчешће одлучују да се грију помоћу пелета свједоче и они који га продају, истичући да је повећано интересовање, као и промет.

- Потражња за пелетом је много већа него прошле године - казао је Саша Дубравац из Челинца, који се бави продајом овог енергента. Како каже, ове године је све поскупјело, па и пелет.

- Лани је коштао 300 КМ, а сада више од 350 - рекао је Дубравац.

И власник Дрвне индустрије "Карић" из Лакташа Станко Караћ потврдио је да је потражња за пелетом ове сезоне заиста велика. Према његовим ријечима, некада су сировину за пелет, дрва и пиљевину плаћали далеко јефтиније него сада, када је скупа, како истиче, као суво злато.

- Све то диригује која ће бити цијена пелета у продаји. Нема производа који није поскупио - казао је Караћ. Додаје да у просјеку купују од двије до осам палета, што је око осам тона по зими.

- Све зависи од тога колики простор грију, као и да ли је кућа изолована или није - рекао је Караћ.

Они који ће се од ове зиме гријати на пелет кажу да су упркос цијенама изабрали ту врсту енергента, јер је на дуже стазе исплативије.

- Купили смо пећ на пелет, јер је све једноставније од паљења ватре до чишћења. Дугорочно гледано, сигурно смо на добитку - рекао је Приједорчанин Драган М.

Продавци огревног дрвета кажу да је потражња годинама иста. Грађани који се грију на тај енергент углавном огрев набављају током љетних мјесеци, да би спремно дочекали зиму.

- Наш народ купује дрва углавном у августу, септембру и октобру и тада је повећан обим посла, а на дрва се чека десетак дана - рекао је Јово Б., који годинама продаје дрва. Према његовим ријечима, највише се купује буков огрев, а просјечно домаћинство узима три до четири палете, које им, како наглашава, углавном нису довољне за читаву зиму, па касније докупљују.

- Цијена палете виша је за 20 КМ због поскупљења горива, ексера и материјала за палете. Иначе се цијена годинама креће од 180 до 200 КМ - рекао је он - додајући да у једној палети има 1,7 метара дрвета. Истакао је да је тренутно несташица јер је претходних дана било кише.

Из фирме "Редеџ" из Бановића, која се бави продајом угља, потврдили су да су цијене угља у овој години остале исте, али да је потражња већа.

- Толико је порасла потражња да не можемо да поштујемо све купце који би жељели да купе угаљ - поручили су из ове фирме. Како су појаснили, због блокаде у руднику "Крека", у овој сезони за сада продају само угаљ из рудника "Бановић".

- Цијене зависе од врсте угља који тражите. Највише се тражи коцка орах, који кошта 160 КМ са ПДВ-ом, а нешто мања потражња је за чврстим угљем грах, који кошта 144 КМ са ПДВ-ом - казали су у фирми "Редеџ" из Бановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана