Градишка: Примопредаја стигла у Владу

Милан Вујић
Градишка: Примопредаја стигла у Владу

Градишка - Новоименовани предсједник Скупштине општине Градишка Урош Граховац затражио је помоћ Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова РС како би преузео дужност од Радислава Дончића.

Нова скупштинска већина смијенила је Дончића у понедјељак, али он одбија да обави примопредају и Граховцу преда скупштинске просторије, печат и документацију.

Граховац је казао да су били принуђени да се обрате ресорним министарствима, јер су наишли на блокаде за којима је посегло смијењено руководство.

- Дончић не жели да обави примопредају дужности, због чега смо контактирали са Министарством локалне управе и самоуправе и МУП-ом и сада чекамо њихову реакцију - истакао је Граховац.

Дончић истиче да не оспорава нову скупштинску већину, али да сједница парламента на којој је она верификована и на којој су обављене смјене није одржана по пословнику и статуту општине.

- Хтио сам да сазовем редовну сједницу која би била одржана по пословнику и статуту. Био сам спреман да препустим позицију, јер је чињеница да друга страна има већину од 17 одборника. Међутим, друга страна не жели сарадњу и узела је себи за право да у једном дану сазову ванредну сједницу и разријеше све људе - истиче Дончић.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић апеловала је на супротстављене стране у Градишци да разговором ријеше новонасталу ситуацију.

- Једино могуће рјешење је управо на локалном нивоу - поручила је Решићева.

На ванредној сједници Скупштине општине Градишка одржаној 23. фебруара смијењени су скупштинско руководство, начелници одјељења у општинској управи, директори јавних предузећа и установа чији је оснивач општина, те њихови управни и надзорни одбори.

Нову скупштинску већину чини 17 одборника - десет из СНСД-а, два из ДНС-а, један из Народне странке "Радом за бољитак" и четири независна одборника, који су иступили из одборничког клуба СДС-а чије је цијепање и било окидач за промјену власти у Градишци. У супротном табору је 14 одборника - пет из СДС-а, три из странке Напредна Српска, по два из ПДП-а и СП-а и по један из Народне странке "Радом за бољитак" и из реда националних мањина.

Латиновић

Нова скупштинска већина у Градишци смијенила је 60 функционера, директора и чланова управе јавних предузећа и установа чији је оснивач општина. Тиме је и начелник Градишке Зоран Латиновић из СДС-а остао без подршке у парламенту. У новој већини су истакли да ће Латиновићу дати шансу за сарадњу, а уколико он то не буде желио, биће покренута процедура за његов опозив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана