Градишка остала без хотела

Милан Вујић
Градишка остала без хотела

Градишка - Некад надалеко познати хотел "Козара", који је годинама био заштитни знак Градишке, због незаинтересованости инвеститора мијења намјену те ће бити претворен у стамбено-пословни објекат.

Овим је Градишка, која се налази на самој граници са Хрватском и у коју долази велики број туриста, али и путника који су на пропутовању, остала без јединог хотела.

Иако су се многи грађани надали да ће бисер ове општине поново оживјети као туристички потенцијал, власници хотела су одлучили да собе претворе у станове.

У градишком предузећу "Артинг инвест", које газдује хотелом, кажу да више нису могли да чекају, јер су годинама заједно са локалном влашћу покушавали да пронађу рјешење.

- Хотел већ годинама чека купце. Нудили смо више видова сарадње, нажалост, ни већи од нас не могу дуже имати толики заробљен капитал. Због тога смо били принуђени да претворимо хотел у стамбено-пословну јединицу - рекао је власник "Артинг инвеста" Бошко Касагић.

Начелник Градишке Зоран Латиновић изразио је разочарање што инвеститор није успио да пронађе правно и физичко лице које би наставило примарну дјелатност, односно пружање хотелских услуга.

- Већ годинама локална заједница и власник објекта покушавају да изнађу стратешког партнера, али безуспјешно. Препреку враћању у пријашњу функцију представља и локација хотела који се налази мимо путних праваца  - истакао је Латиновић.

Он је додао да је, у сваком случају, боље да некадашњи хотел буде адаптиран у стамбено-пословни објекат него да зјапи празан.

- Јачање општине у привредном сектору можда и привуче инвеститоре који би изградили хотел, било у самом граду или на периферији. Градишка, као урбана општина, треба да понуди могућност хотелских услуга - нагласио је Латиновић.

Претварање хотела у стамбено-пословни објекат старији становници општине Градишка дочекали су са негодовањем. Кажу да је "Козара" симбол њихове младости и неког љепшег времена којег се радо присјећају.

- Овај хотел нас подсјећа на пријатељства, дружења, плесне вечери. Ту су долазиле многе делегације, познате личности, а пјевало се у најљепшој башти ресторана са погледом на ријеку Саву. Штета што Градишка губи овакав бисер, и то једини хотел у граду - рекла је Сњежана Марић из Градишке.

Тито и пјевачи

У пријератним годинама хотел "Козара" врвио је од посјетилаца. Долазили су домаћи, али и страни гости из земаља у окружењу, а на популарној тераси хотела госте су увесељавали пјевачи попут Ане Бекуте, Мирослава Илића, Халида Бешлића, Мише Ковача и других.

Остаће забиљежено и да је хотел "Козара" 1966. године посјетио и Јосип Броз Тито са супругом Јованком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана