Гацко затрпано смећем, начелник неће да прича са комуналцима

АТВ
Гацко затрпано смећем, начелник неће да прича са комуналцима

Тоне смећа на улицама, функционери ћуте, а штрајк радника “Комуса” ни осми дан не престаје, таква слика стиже и данас из Гацка. Љути радници не знају шта даље планирају у овој општини и за њихова права никога није брига. На ивици су егзистенције па се сналазе на све начине.

“С обзиром да путујем у два правца 52 километра и да имам четворо дјеце, мајку и жену, много је тешко. Да је редовна плата та нека од 500 мрака, то је врло тешко преживјети. Да није са стране неког приватног рада не би могао покрити оне основне ствари,” каже Миро братић, радник Комуса Гацко.

Замјеник начелника Радоица Антуновић без пуно обећања и конкретних приједлога јутрос је молио комуналце да очисте Гацко. Они нису пристали. Начелник Милан Радмиловић пред раднике и камере не жели. На састанак је позвао само директорицу. Драгана Рудан изашла је љута. У пролазу је рекла, договора нема. На уцјене и пријетње не пристајемо јасни су комуналци.

“Нас нико неће разјединити, 60 и више радника је за овај штрајк. Када он буде нама исплатио другу плату и са неким људским циљем дошао у ову фирму, да каже како треба да се регулише ова фирма и како даље ми ћемо почети радити. Без друге плате нећемо,” рекоа је Милан Шупић, предсједник Штрајкачког одбора Комуса.

Када очистите град добићете плату, ако нећете ви довешћемо људе са стране, тим ријечима надлежни су се обратили комуналцима. Ипак, љути комуналци имају чврст став.

Договора између општинских власти и комуналаца у штрајку нема, зато је у Гацку све исто, само је смећа све више.
Улицама се једва пролази, а смрад се шири на све стране. Гачани у невјерици кажу ово је чиста зараза. Знају то и радници „Комуса” али понављају, до нас није.

“Најтеже је нашим чистачима који чисте и који раде, они најтежи дио посла сносе и нама зарађују плате. Ми смо се договорили када се испоштују наши услови да ћемо сви изаћи из канцеларија, да заједно са њима чистимо и да им помогнемо, да не буде све на њима, јер је град катастрофа као што сте и видјели,” рекла је Ивана Маљевић, радик Комуса. 

Још прошлог уторка гатачки комуналци су угасили машине одложили метле и лопате и кренули у борбу за зарађене плате. Тек након седам дан, када се већ Гацко претворило у депонију, надлежни су се обратили радницима али захтјеве им нису испунили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана