Фоча: Бракови пуцају све раније

Р. Ђ.
Фоча: Бракови пуцају све раније

Фоча - Лоша економска ситуација, недостатак толеранције, преваре, незрелост једног или оба партнера, психичко и физичко насиље и алкохолизам главни су разлози због којих се брачни партнери у Фочи све чешће одлучују на развод.

Психолози кажу да томе доприноси и брз и лакомислен улазак у брачну заједницу, због чега се дешава да бракови пуцају и послије неколико мјесеци.

Према подацима Завода за статистику РС, прошле године је у Центру за социјални рад Фоча поднесено осам захтјева за развод брака. Шест парова се развело, а два су помирена. Социјални радник Центра за социјални рад у Фочи Зора Пљеваљчић каже да у већини случајева жене подносе захтјев за развод брака, а спорадично и мушкарци.

- У просјеку се партнери разводе након 14 година брака, а има их који у браку нису издржали ни годину - рекла је Пљеваљчићева.

Она је казала да исцрпљују све могућности како би прије развода помирили супружнике.

- Најчешће одлучују да се помире због дјеце. Увијек настојимо да их измиримо како би породица због дјеце остала на окупу. Када им се родитељи разведу, дјеца преживљавају психичке кризе, ослаби им успјех у школи, доживљавају трауме, повлаче се у себе, а дешава се и да бјеже од куће - додала је Пљеваљчићева.

Психолог у Центру за социјални рад Миљан Дракул истиче да су међу најзначајнијим факторима који доводе до развода бракова недостатак толеранције и лоша економска ситуација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана