Федерални инспектори издали 117 прекршајних налога с укупним казнама од 196.300 КМ

ГС
Foto: Агенције

Тим инспектора Федералног тржишног инспектората у периоду од 22. 7. до 1. 8. 2021. године побољшао је активности контроле на туристичким дестинацијама у Федерацији БиХ, и то углавном на подручју Херцеговачко-неретванског кантона с посебним нагласком на Општину Неум.

У укупном трајању од десет дана, укључујући рад у нерадне дане и двије смјене, извршено је укупно 97 инспекцијских надзора над поштивањем Закона о угоститељству ФБиХ, Закона о туристичкој дјелатности ФБиХ, Закона о унутрашњој трговини ФБиХ и Закона о фискалним системима БиХ код угоститељских објеката (ресторана, кафе-барова, хотела, апартмана, вила и других субјеката надзора који нуде услуге смјештаја), трговина, аутопревозника, али и путничких агенција у сарадњи с федералним саобраћајним инспекторима, а којом приликом су утврђени прекршаји за које ће бити издато 117 прекршајних налога с финансијским теретом у укупној висини од 196.300 КМ.

"Циљ свеобухватних инспекцијских надзора тржишне инспекције је регулација стања у области туристичко-угоститељске дјелатности, и то надзором над пословањем смјештајних капацитета, издавањем фискалних рачуна и радом трговачких објеката, преноси портал б92.

Наведени резултати потврђују да су у свим сегментима рада тржишне инспекције констатоване неправилности", саопштено је из Федералне управе за инспекцијске послове.

У контексту годишњег и планског провођења инспекцијских надзора ове врсте, федерални тржишни инспектори су контролисали и тзв. зону сиве економије, рад на црно, као и сегмент фискализације, што су питања од нарочитог значаја за функционирање националне економије и гдје нису забиљежена значајна одступања и нерегуларности.

"Поред тржишних, инспекцијске контроле на туристичим дестинацијама врше и федерални саобраћајни инспектори.

У надзорима над проведбом одредаба Закона о цестовном пријевозу Ф БиХ (контрола пријевозничке документације, документације возача и возила) и Закона о унутрашњој и поморској пловидби ФБиХ у Неумском заљеву, федерални саобраћајни инспектори су утврдили 19 прекршаја за које ће бити издати прекршајни налози у износу од укупно 11.000 КМ.

Такође су субјектима надзора издали и четири рјешења о отклањању недостатака везаних за прописно ограничавање купалишта под закупом. По истеку рока за отклањање утврђених неправилности, биће извршени контролни инспекцијски надзори с циљем утврђивања усклађивања пословања с изреченим мјерама", саопштено је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана