Драгане Стојановић из Вишеграда у свескама чува 5.009 дјетелина са четири листа

Р. Т.
Драгане Стојановић из Вишеграда у свескама чува 5.009 дјетелина са четири листа

Вишеград - Драгана Стојановић из Вишеграда је, ако је вјеровати предању, срећна дјевојка јер је за девет година убрала и сакупила 5.009 струкова дјетелине са четири листа.

- То ми је већ постала опсесија. Гдје год идем, гледам испред себе и тражим дјетелину - каже Стојановићева. До среће у животу није лако доћи али кад човјек до ње већ досегне  треба је и сачувати.

- Сакупљене дјетелине са четири листа почела сам да пресујем, и лијепим у свеску, једну, другу, трећу, четврту и даље - набраја ова дјевојка. Од памтивијека је дјетелина са четири листа била тајанствена биљка и за њу су везана многа предања, а Драгана објашњава да сваки листић има посебну симболику.

- Један је вјера, други нада, трећи љубав, а четврти срећа - наводи ова млада Вишеграђанка. Истиче да постоје и дјетелине са пет, шест, седам, осам и девет листова, а једног прољетног дана је, како каже, убрала чак 81 струк дјетелине са четири листа.

- Многи моји другови и другарице су ми тражили да им упресујем дјетелину за срећу. Упресовала сам им стручак, залијепила, и то је као амајлија - каже Драгана која је завршила и два факултета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана