Дарка Граорац 40 година провела у Фонду ПИО РС

Милијана Латиновић
Дарка Граорац 40 година провела у Фонду ПИО РС

Бањалука - Када је прије четири деценије добила посао у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање у Бањалуци Дарка Граорац није ни слутила да ће у ту провести цијели радни вијек.

Свих 40 година радног стажа стекла је радећи у Служби за финансије најприје у Фонду ПИО некадашње СР БиХ, на чијим темељима је израстао данашњи Фонд ПИО РС. У понедјељак је поднијела захтјев за пензију.

- Радни вијек сам започела 1975. године у улици Здраве Корде, у којој сам и рођена и из које одлазим у пензију - почиње Дарка своју несвакидашњу животну исповијест.

Радити у једној институцији деценијама, каже она, значи предавати се послу у цијелости и уложити много труда у посао.

- Од почетка сам стицала нова искуства, учила свакодневно и изнад свега вољела свој посао, што је на крају резултовало и руководећом функцијом на мјесту шефа Службе за финансије - рекла је Дарка.

Иако са радног мјеста носи најљепше успомене, присјећа се и тешких ратних година.

- Биле су то тешка времена. На све начине смо покушавали да помогнемо избјеглицама које су долазиле, одрицали смо се топлог оброка и трудили се да им живот бар мало учинимо лакшим - казала је Дарка.

Испраћала је државе, политичке системе, законе и валуте и сваки пут настављала са успјешним радом.

- Највећи изазов с којим сам се сусрела биле су нове технологије, али када имате предзнање и године искуства не пада тешко ни рад на рачунару - казала је она.

Осим чисте рачунице Фонду ПИО је доносила и пехаре и медаље са радничких спортских игра. Била је непобједива у стрељаштву. Уз пословне и спортске успјехе са радног мјеста носи и пријатељства са радним колегама.

- Посебно сам поносна на чињеницу да су бројни млади стажисти којима сам била ментор сада у сталном радном односу, зрели и одговорни људи. Радујем се због тога што сам кроз радни вијек учила много и учила многе. Један од њих је и садашњи шеф финансија Жељко Ковачевић, коме сам била ментор. На дан када сам испунила услове за одлазак у пензију отишла сам у Дом пензионера, да се захвалим свом првом шефу финансија Милошу Стојнићу, који је већ ушао у девету деценију живота - додала је Дарка.

Колеге са којима је провела радни вијек испратиле су је поклонивши јој бицикл, окићен ружом.

- Пензионерске дане проводићу на бициклу, крстарећи својом Бањалуком - са осмијехом на лицу поручује Дарка.

Стручни сарадник за контролу и наплату доприноса у Фонду ПИО РС Босиљка Радић за Дарку има само ријечи хвале.

- Она је изнад свега изузетна особа. Много сам научила од ње и о послу и о животу. Ријетко се може сусрести таква особа - каже Радићева.

Изложба и "Глас"

Одлазећи у пензију, Дарка Граорац је колегама приредила изложбу фотографија, којима је овјековјечила прославе, годишњице, састанке синдиката, путовања и пут у пензионерске дане. Дио изложбе су старији бројеви "Гласа Српске" и неке од Даркиних пјесама, у којима је износила своја осјећања и увесељавала радне колеге.

- "Глас" је у мом животу увијек имао значајно мјесто. Славим 40 година стажа на дан када "Глас" слави 72. рођендан. Новинари и фоторепортери "Гласа Српске" забиљежили су много тешких и радосних тренутака у Фонду - наглашава Дарка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана