Чување идентитета: У Бањалуци промовисане књиге о дервентској ношњи и календеровачком сиру

ГС
Foto: Слободан Живанић

БАЊАЛУКА - У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци промовисанa је књигa „Српска народна ношња дервентског краја" аутора Дамира Кљајића и Сандре Кљајић, те књига „Календеровачки масни сир“ аутора Дамира Кљајића.

Настанку књиге претходило је дугогодишње истраживање и прикупљање писане грађе и фотографија. Књига, која има 288 страница, садржи мноштво информација о српским ношњама у околини Дервенте – првим забиљешкама, њеној изради и дијеловима, развоју... У књизи се налази 116 до сада необјављених фотографија које чувају мјештани дервентских села, међу којима су и неке старе и више од 100 година, као и фотографије примјерака дијелова народне ношње који су сачувани до данас, а међу којима су неки настали прије Другог свјетског рата.

Аутор Сандра Кљајић истакла је да je у књизи приказан развој и трансформација народне ношње, те да је књига не само споменик прошлости, већ и путоказ за будуће генерације.

- У ову књигу уложено је много труда и љубави. Највише посла било је током прикупљања старих фотографија, јер смо за сваку хтјели да наведемо гдје је и када настала, те ко су људи на њима укључујући и годину њиховог рођења, село из ког су, а за жене и дјевојачко презиме - навео је Дамир Кљајић.

Додаје да су велики допринос настанку књиге дали и бројни становници дервентских села који су максимално излазили у сусрет током теренских истраживања.

Рецензенти су Светлана Бајић из Сарајева и Слободан Наградић из Бање Луке.

Слободан Наградић, социолог из Бањалуке, истакао је да је књига истовремено израз и допринос, исходиште и уточиште, консеквенција одређене културе памћења, односно сјећања.

- Књига је не само ода и апотеоза традиционалној српској народној ношњи, њеној љепоти и функционалности, а јесте и то, него је и прилог изучавању заната и занатског привређивања оних који су се бавили израдом, дорадом и прерадом неког од предмета из богате понуде одјевно-обувних артефаката у Дервенти и њеном руралном окружењу – наградио је Наградић.

Издавање књиге финансијски су помогли Министарство спољних послова Србије - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Град Дервента, као и ЈУ „Туристичка организација града Дервента“ и ЈУ Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

О књизи „Календеровачки масни сир“ су обједињене важне чињенице о сиру, његовом настанку и развоју, а подаци су сакупљани теренским истраживањима која су трајала од 2017. године. Прикупљен је и дио архивске грађе, односно интересантни текстови из различитих новина. У књизи су описани, уз бројне архивске фотографије и документа, почеци производње сира у Земљорадничкој задрузи у Српским (Горњим) Календеровцима, производња сира у сеоским домаћинствима, интересантне приче о произвођачима сира, процес производње, објашњено географско поријекло сира и његов назив.

- Књига, као и летак „Календеровачки масни сир", који је штампан кад и књига, настали су у оквиру пројекта „Допринос мрежа организација цивилног друштва унапређењу културног наслијеђа у БиХ", који је финансира Европска унија. Издавање књиге и летка је суфинансирао град Дервента и ЈУ „Туристичка организација града Дервенте“. Књига и летак дио су документације коју је ИЦ „Искон“ приложио уз приједлог да календеровачки масни сир буде уврштен на Листу нематеријалног насљеђа Републике Српске – истакла је Сандра Кљајић, која је и предсједник ИЦ „Искон“.

Дамир Кљајић je истаао да календеровачки масни сир сасвим сигурно има богату традицију и квалитет, што је и документовано у овој књизи. Зато је циљ да се, каже Кљајић, подстакне свијест о важности очувања традиционалних производа.

Промоцију је, својим присуством подржала и „делегација“ из Дервенте - народни посланици Игор Жунић и Денис Пијетловић,  замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, као и директорица ЈУ „Туристичке организације града Дервента“ Биљана Теофиловић, те портпарол Градске управе Дервента Слободан Живанић.

Модератор промоције била је Александра Глишић из Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана