Цијене гаса довеле до ризика од затварања компанија

Срна
Foto: ГС

БРИСЕЛ - Нагли пораст цијена гаса у ЕУ излаже компаније у чланицама блока ризику да буду затворене, изјавила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је рекла да руска компанија "Гаспром" поштује дугорочне уговоре са ЕУ, али да није одговорила на већу потражњу, као што је то чинила у претходним годинама.

"Стога се Европа данас превише ослања на гас", истакла је Фон дер Лајенова. Фон дер Лајенова је нагласила да тренутне цијене гаса доводе до већих трошкова за струју широм ЕУ. Она је додала да домаћинства тешко могу да плаћају рачуне, а да постоји ризик од затварања компанија. Предсједник Комисије позвала је на двоструко убрзање преласка на чисту енергију, као што су соларна или енергија вјетра, које се могу локално произвести и бити доста јефтиније од увозног фосилног горива. Цијена фјучерса за новембар у Холандији порасла је на 1.155 долара на 1.000 метара кубних, односно 96 долара по мегават сату за домаћинства.

Цијене гаса у уторак, 19. октобра, порасле за више од 20 одсто, те да Европа наставља са покушајима да испуни повећану потражњу пред зиму, али да складишта гаса на континенту нису пуна.

У међувремену, руски гасовод "Сјеверни ток два", који може да испоручи гас који је потребан Европи, наставља да се суочава са бирократским препрекама у Бриселу.

Руски "Гаспром" није додао нове капацитете за транзит гаса кроз Украјину за новембар, које је понудио украјински оператер ГТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана