Билећа: Приказан документарни филм о руској емиграцији

Срна
Билећа: Приказан документарни филм о руској емиграцији

БИЛЕЋА - У Билећи је приказан документарни филм “Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека”, аутора Дејана Пухала, у оквиру манифестације “Донцима у част”, у знак сјећања на руски Донски кадетски корпус који је почетком 20. вијека оставио значајан траг у цјелокупном развоју ове општине.

Прије приказивања филма отворена је изложба “Толстој и Достојевски у српској култури”.

Директор Центра руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић рекао је новинарима да се прије 100 година десила велика несрећа за руски народ, који је емигрирао, као и да нема превише случајева у свијету да једна школа са ученицима, професорима и администрацијом пређе из једне државе у другу и настави скоро нормално да ради.

“То се десило пре свега захваљујући разумевању оних који су у то време били домаћини овде у краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, а пре свега захваљујући руској култури и великој сличности руског и српског народа”, додао је Милинчић.

Професор Природно-математичког факултета у Бањалуци Мира Мандић рекла је да се на примјеру руске емиграције може учити како се чува идентитет, национална култура, гради емиграција на туђем тлу и припрема за ново васкрсење државе.

“Крајње је вријеме да можемо да проучавамо нашу емиграцију, да је вратимо кући и као један цивилизован народ који има вишевјековне везе са Русима, одамо им овдје поштовање и помогнемо Русији као пријатељској држави да утврди гдје су то све живјели и радили њихови преци расељени на простору бивше Југославије”, рекла је Мандићева.

Аутор филма Дејан Пухало рекао је новинарима да је руска емиграција обогатила културни живот и идентитет Билеће кроз различите садржаје, организујући спортско-рекреативна дешавања, позориште и друге садржаје.

“Оставили су културни печат у Херцеговини који је вриједан сваке пажње и данас смо ту да то подржимо и представимо значај који је руска емиграција оставила и на који се начин то треба у наредном времену вредновати и представљати младима”, рекао је Пухало.

Миодраг Хрњез, предсједник Завичајног клуба “Освит” из Билеће који је организатор манифестације “Донцима у част”, рекао је новинарима да је ова манифестација и вече увод у обиљежавање 100 година доласка руског Донског кадетског корпуса у Билећу.

“По нашој замисли ова манифестација треба да буде на државном нивоу, да у том програму учествују три државе јер су Донци из Билеће отишли у Горажде, па у Србију. Донци су нам ударили темељ онога што треба да градимо даље”, рекао је Хрњез.

Он је додао да постоји намјера да се руско гробље у Билећи реконструише, да буде монументално, за шта постоји пројекат, а намјера је да то буде урађено до октобра, када је планирано обиљежавање 100 година од доласка руског Донског кадетског корпуса у Билећу. /крај/мко/сђп/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана