Bileća: Prikazan dokumentarni film o ruskoj emigraciji

Srna
Bileća: Prikazan dokumentarni film o ruskoj emigraciji

BILEĆA - U Bileći je prikazan dokumentarni film “Ruska emigracija u Bileći početkom 20. vijeka”, autora Dejana Puhala, u okviru manifestacije “Doncima u čast”, u znak sjećanja na ruski Donski kadetski korpus koji je početkom 20. vijeka ostavio značajan trag u cjelokupnom razvoju ove opštine.

Prije prikazivanja filma otvorena je izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”.

Direktor Centra ruskog geografskog društva u Srbiji Miroljub Milinčić rekao je novinarima da se prije 100 godina desila velika nesreća za ruski narod, koji je emigrirao, kao i da nema previše slučajeva u svijetu da jedna škola sa učenicima, profesorima i administracijom pređe iz jedne države u drugu i nastavi skoro normalno da radi.

“To se desilo pre svega zahvaljujući razumevanju onih koji su u to vreme bili domaćini ovde u kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a pre svega zahvaljujući ruskoj kulturi i velikoj sličnosti ruskog i srpskog naroda”, dodao je Milinčić.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Mira Mandić rekla je da se na primjeru ruske emigracije može učiti kako se čuva identitet, nacionalna kultura, gradi emigracija na tuđem tlu i priprema za novo vaskrsenje države.

“Krajnje je vrijeme da možemo da proučavamo našu emigraciju, da je vratimo kući i kao jedan civilizovan narod koji ima viševjekovne veze sa Rusima, odamo im ovdje poštovanje i pomognemo Rusiji kao prijateljskoj državi da utvrdi gdje su to sve živjeli i radili njihovi preci raseljeni na prostoru bivše Jugoslavije”, rekla je Mandićeva.

Autor filma Dejan Puhalo rekao je novinarima da je ruska emigracija obogatila kulturni život i identitet Bileće kroz različite sadržaje, organizujući sportsko-rekreativna dešavanja, pozorište i druge sadržaje.

“Ostavili su kulturni pečat u Hercegovini koji je vrijedan svake pažnje i danas smo tu da to podržimo i predstavimo značaj koji je ruska emigracija ostavila i na koji se način to treba u narednom vremenu vrednovati i predstavljati mladima”, rekao je Puhalo.

Miodrag Hrnjez, predsjednik Zavičajnog kluba “Osvit” iz Bileće koji je organizator manifestacije “Doncima u čast”, rekao je novinarima da je ova manifestacija i veče uvod u obilježavanje 100 godina dolaska ruskog Donskog kadetskog korpusa u Bileću.

“Po našoj zamisli ova manifestacija treba da bude na državnom nivou, da u tom programu učestvuju tri države jer su Donci iz Bileće otišli u Goražde, pa u Srbiju. Donci su nam udarili temelj onoga što treba da gradimo dalje”, rekao je Hrnjez.

On je dodao da postoji namjera da se rusko groblje u Bileći rekonstruiše, da bude monumentalno, za šta postoji projekat, a namjera je da to bude urađeno do oktobra, kada je planirano obilježavanje 100 godina od dolaska ruskog Donskog kadetskog korpusa u Bileću. /kraj/mko/sđp/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana