Бијељина: Рекордних 1.300 посјета дигиталној библиотеци

Срна
Бијељина: Рекордних 1.300 посјета дигиталној библиотеци

БИЈЕЉИНА - Народна библиотека “Филип Вишњић” у Бијељини имала је у марту рекордних 1.300 посјета дигиталној библиотеци, рекао је Срни информатор у овој установи културе Александар Икић.

Поређења ради, у цијелој прошлој години било је 3.500 посјета дигитализованим књигама.

“Због епидемије вируса корона библиотеке су затворене, али потрудили смо се да нашим корисницима омогућимо приступ књизи и из кућа, посредством рачунара и мобилних телефона”, каже Икић.

Дигитална библиотека “Филип Вишњић” Бијељина до сада има 165 дигитализованих књига.

“У нашој дигиталној библиотеци можете да пронађете романе, књиге афоризама, поезију, разне монографије, занимљиве историјске чињенице о граду, да сазнате да је први љекар у Бијељини био Италијан из Бергама, или да упознате знамените жене Семберије”, навео је Икић.

Дигитализована је и колекција старе и ријетке књиге, рукописне књиге које су настале од 1701. до 1867. године и усвајања Вуковог правописа, а најстарија књига у овој библиотеци је “Свети Иван бискуп трогирски и краљ Коломан”, Еп Ивана Канавелића, штампан у Осијеку 1858. године.

Према Икићевим ријечима, најстарија стручна књига која је дигитализована је “Поука о домаћем лечењу болести” Михаила Розена из 1865. године, те прва књига објављена у Бијељини 1926. године “Иронија”, семберског књижевника Радивоја Софронића.

Колекција Завичајне збирке има 63 дигитализоване књиге које су садржајем, са различитих аспеката, историјских, географских или социолошких, везане за матично подручје бијељинске библиотеке.

Осим књига, приступ дигитализованој библиотеци омогућава корисницима и увид у колекцију плаката и разгледница који су настали прије Другог свјетског рата, а у вези су са дешавањима у граду, као што су пројекције филмова или друга културна дешавања у Бијељини тог времена.

Икић је истакао да је Народна библиотека “Филип Вишњић” Бијељина ускладила своју дигиталну библиотеку са дигиталном библиотеком Народне и универзитетске библиотеке у Бањалуци, да би се заједнички придружили Европској дигиталној библиотеци.

Линк за приступ дигиталној библиотеци је дигитал.библиотекабијељина.рс.ба.

Икић је навео да је дигитализација књига процес претварања физичких књига у дигиталне слике скенирањем.

“Предност дигитализованог материјала је првенствено у доступности, физичкој заштити библиотечке грађе, промоцији културног и научног насљеђа, повећању броја корисника, дигиталних објеката, промоцији и представљању библиотечке грађе”, рекао је Икић. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана