Бијељина: Дванаесту годину заредом изабрано Предсједништво беба

ГС
У Центру за културу „Семберија"  је изабрано трочлано Предсједништво – најмлађа и најстарија беба, као и беба са највише браће и сестара
Foto: ГС | У Центру за културу „Семберија" је изабрано трочлано Предсједништво – најмлађа и најстарија беба, као и беба са највише браће и сестара

БИЈЕЉИНА - У Центру за културу „Семберија” одржана је 12. „Конференција беба” на којој је изабрано трочлано Предсједништво – најмлађа и најстарија беба, као и беба са највише браће и сестара, а градоначелник Бијељине Мићо Мићић, осим родитељима чланова Предсједништва, уручио је пригодне поклоне и за два пара близанаца.

Ове године, због неповољне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, родитељи су слали пријаве за Конференцију беба електронским путем, а између 60 пријављених, титулу најмлађе бебе понио је Дамјан Бабић који је рођен 25. јуна, најстарија беба је Дуња Ерак која је на свијет дошла 28. јуна прошле године, док је Давор Стојановић, рођен 15. маја 2020. године, беба која има највише браће и сестара – њих осморо.

Градоначелник Мићић истакао је овом приликом да је организовање „Конференције беба” добар начин да се упути захвалност свим младим људима који су одлучили да заснују или прошире породицу.

- Градска управа је за најмлађу и најстарију бебу обезбиједила колица, а беба са највише браће и сестара добила је креветац. Ове године су са нама и два пара близанаца, Јован и Душан Бабић и Марија и Софија Максимовић, за које смо припремили носиљке, торбе, играчке и другу опрему која ће значити родитељима. Ово је најмање што можемо да учинимо и пошаљемо јасну поруку – да су дјеца једина права будућност – навео је Мићић.

Он је нагласио да Град годинама улаже у изградњу инфраструктуре за најмлађе, као што су дјечији вртићи, те да финансира четврти покушај вантјелесне оплодње за младе брачне парове.

- У плану нам је да изградимо још један вртић и он ће се налазити између насеља Ковиљуше и Интергај, јер смо увидјели да тамо постоји потреба за оваквом установом – додао је Мићић.

Замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић истиче да се манифестација „Конференција беба” у Републици Српској одржава 21. пут и да је значајно што се на овакав начин промовише рађање.

- Ако говоримо о дјечијим правима, највише су угрожена њихова лична права, односно лични контакт са родитељем са којим не живе, а велики проблем је насиље у породици и вршњачко насиље. Канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини постоји двије године и имамо одличну сарадњу са институцијама као што је Центар за социјални рад, те са Градском управом, школама, предшколским установама, све са циљем проналажења најкраћег и најбољег начина рјешавања проблема са којима се најмлађи сусрећу – рекла је Вуковићева.

 Ђорђе Бабић, отац близанаца Душана и Јована, истакао је да је родитељство осјећај који не може да опише и да сваком младом човјеку жели да се оствари као родитељ.

- Наше бебе су рођене 5. јуна и за неколико дана ће бити стари мјесец. Полако се привикавамо на нове обавезе, прилагођавамо се новом животном темпу, али то су све „слатке муке” – поручио је Бабић.

Након проглашења Предсједништва беба и уручења поклона, пригодан програм извели су малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај”. 

 

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана