Ауто-камп и мотел шанса за процват туризма у општини Језеро

Анита Јанковић Речевић
Ауто-камп и мотел шанса за процват туризма у општини Језеро

БАЊАЛУКА - Општина Језеро од давнина је било мјесто својеврсне љепоте у којем је своје уточиште налазила и древна краљица Теута а како би овај крај, који је природа богато наградила осликавши га најљепшим нијансама, постао рај за одмор у плану су бројни пројекти који имају циљ да масовније привуку госте из земље и свијета.

Иако по површини мала, ова општина која је смјештена на југозападу Српске, туристима нуди авантуру на сваком ћошку, али и изобиље мира за све оне чија душа то тражи. Угнијездило се на раскрсници између Шипова, Мркоњић Града и Јајца, на самом ушћу ријеке Пливе у истоимено језеро, а чист ваздух, рафтинг, флајфишинг, планинарење, кајак, рафтинг и кану, параглајдинг, лов и риболов, те врхунска домаћа гастро понуда комбинована са сеоским и креативним туризмом само су дио потенцијала захваљујући којима уз системски, плански и дугорочни приступ Језеро може постати прави мали туристички рај на земљи.

Тврди то начелница ове општине Снежана Ружичић, која за “Глас” говори о пројектима уз помоћ којих планирају побољшати туристичке потенцијале.

- Изградња ауто-кампа је први и већ тражимо средства за финансирање истог. У току су и преговори с инвеститором за градњу мотела како би се повећали смјештајни капацитети који нису на завидном нивоу, јер тренутно имамо неколико регистрованих сеоских домаћинстава с укупно педесетак кревета. Један од, такође, занимљивих и туристички атрактивних пројеката јесте “Извори краљице Теуте”, који је у фази израде и за чију реализацију тражимо инвеститоре - навела је Ружичићева и додала да планирају изградити бунгалове и туристички комплекс на језеру Ђол, обогатити угоститељску понуду али и развити ловни туризам.

Ружичићева наводи да је у плану и покретање аграрног туризма, производња органске хране, отварање туристичког инфо-бироа, али и могућа изградња комплекса за кожне болести на језеру Ђол, које је препознатљиво по својој љековитости.

- Један од значајнијих пројеката који ће бити дугорочан јесте откупљивање напуштених газдинстава на селу које би додијелили младим брачним паровима - истакла је она.

Лани су имали примјетан раст броја посјетилаца у односу на претходне године, како домаћих тако и страних, а озбиљна препрека даљем развоју, према ријечима Ружичићеве је непостојање туристичке организације.

- Рад организације изискује трошкове с којима сада, као мала и изразито неразвијена општина, нисмо у могућности да се изборимо. Самим тим онемогућен нам је увид у број остварених боравишних пријава и такси туриста. Настојимо се организовати унутар општинских служби како би бар дјелимично одговорили захтјевима посебно током љета када је број гостију у порасту. Циљ нам је пронаћи новац за финансирање туристичке организације која би у значајној мјери утицала на развој туризма и пружање услуга - категорична је Ружичићева.

Начелница ове мале општине, која је дом за око 1.100 становника, каже да им је неопходна подршка ресорног министарства и Туристичке организације РС како би Језеро било препознатљивије на туристичкој мапи Српске.

- Наша општина требало би да буде уврштена у Стратегију развоја туризма Српске као једна од приоритетних дестинација нетакнуте природе. Разлога за такав подухват је много јер осим зеленила, предивних предјела и обиља водених токова, овај крај је једно од највећих станишта штиглића у Европи, а код нас расте и ријетка биљка иђирот - каже Ружичићева.

Злато и Марс

Снежана Ружичић каже да су се као посебне теме на пољу промоције Језера, развоја туризма и привлачења гостију посљедњих година издвојили догађаји Кратер Језеро на Марсу и недавна прича о “златној грозници”.

- Оба догађаја су и те како заинтересовала јавност и омогућила да се за нашу општину чује и изван граница Српске. Чувши за ове вијести, сигурна сам да су многи људи из знатижеље погледали гдје се Језеро налази - рекла је Ружичићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана