Апитерапеут Драган Пекић уз помоћ пчела враћа здравље

 Јана Кезић
Апитерапеут Драган Пекић уз помоћ пчела враћа здравље

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Пчела је дар од Бога, а од свих пчелињих производа апитоксин је најмоћнији лијек и још се нисам сусрео с неком болести гдје не помаже.

Прича то за “Глас Српске” сертификовани апитерапеут и пчелар Драган Пекић из Козарске Дубице који је бавећи се овим послом осам година многима вратио осмијех на лице.

Још од давнина пчелињи производи попут меда, прополиса и матичне млијечи користили су се за исхрану, козметичке сврхе и лијечење, а Пекић наглашава да грађани, али и поједини пчелари ипак мало знају о моћи саме пчеле, као и о томе које све бенефите пружа апитерапија.

Његову помоћ траже сви узрасти, а у 70 одсто случајева, како каже, зову га због проблема с кичмом, кољенима, зглобовима, те боловима у мишићима.

- Осим тога, често ми се обраћају и обољели од карцинома, те они у чијем лијечењу конвенционална медицина није имала успјеха - казао је Пекић, додајући да му је једина реклама задовољан пацијент.

Наглашава да као што нико од људи нема исти отисак прста, тако ни терапија није иста, али осјећај када неком помогне не може описати, а захвалност дугује Богу и пчелама.

Један од многих којима је помогао јесте и пензионер Живко Губић из Козарске Дубице, који је због проблема с кичмом био непокретан.

За “Глас” је испричао да му је био блокиран живац лијеве ноге, због чега је ишао на физикалне терапије након којих му није било боље.

- Неуролог ми је предложио операцију, али је она на крају била отказана због пандемије короне. Лежао сам кући непокретан и чуо за апитерапију, одлучио да покушам јер немам шта изгубити - прича Губић, додајући да је већ након два дана терапије могао самостално направити неколико корака.

Након свих третмана, како каже, дневно пјешачи и по десет километара, коси, цијепа дрва.

- Када некоме ово испричам многи који ме нису видјели не вјерују, јер заиста звучи нестварно, али је све истина - рекао је Губић.

Апитерапија је помогла и Тањи Граховац из Козарске Дубице, којој је са 18 година дијагностикован реактивни артритис. Испричала је да се ни након свих терапија које јој је љекар прописао није осјећала добро, због чега је почела да истражује.

- Много сам читала о болести која ме задесила, те сам се из искуства других одлучила на апитерапију за коју прије нисам ни знала. Много ми је помогло и зглобови на којима су рађени убоди са пчелама, никада ме послије нису забољели. Те пчелице су чудо и велико хвала чика Драгану - рекла је Тања Граховац.

“Апи инхал центри”

Душка Радаковић виши стручни сарадник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС каже да су широм Српске прије четири године захваљујући ресорном министарству отворени први “апи инхал центри”, који грађанима омогућавају терапије ваздухом из кошнице.

- Тај ваздух позитивно дјелује на респираторне органе, против псоријазе, а веома се добро показало и за људе који имају алергије - рекла је Радаковићева, додајући да је много људи након вируса корона долазио на лијечење. Међу посјетиоцима махом предњаче, како каже, људи из иностранства, јер код наших грађана још није развијена свијест о томе па су тако имали чак и посјету из Гане. Цијена дневног третмана је 10 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана