Анђелкина капија туристички бисер Tребиња

Ратомир Мијановић
Анђелкина капија туристички бисер Tребиња

Требиње - Чувена Анђелкина капија у требињском Старом граду кроз коју је у серији "Рањени орао" глумица Слобода Мићаловић улазила у двориште сасвим друге куће у центру Београда, постала је бренд у граду на Требишњици.

Главни кривац за овај туристички бисер Требиња је српски продуцент и директор "Кошутњак филма" Зоран Јанковић.

- Снимио сам више од 20 серија, али ово још нисам доживео. Свака част онима који су се сетили да "искористе" филмски лик Анђелке, јер су од "њене" капије направили прави мали бренд где туристи радо застају и фотографишу се - казао је Јанковић кога смо затекли у обиласку Анђелкине капије.

Он нам открио и анегдоту када су београдски новинари, након што се серија почела емитовати на РТС-у отишли у Требиње у нади да ће снимити двориште куће у којој је живјела Анђелка Бојанић.

- Дошли су у ваш град и још се брже вратили у Београд. Били су баш љути. Одмах су ме позвали да ме питају где је Анђелкино двориште не знајући да се оно у ствари налази у Бирчаниновој улици у Београду - каже Јанковић смјешкајући се.

Анђелкина капија током протеклих девет година, откако је снимљена серија "Рањерни орао", постала је права туристичка атракција. То су препознали и представници града и Туристичке организације, па би ово мјесто наредних дана требало да добије ново рухо. У плану је замјена комплетне капије, прозора, табле и клупе, те садња цвијећа.

Обнови се радују многи Требињци, али и они који често гостују у овом граду, јер Анђелкину капију годишње посјећује хиљаде туриста. Гости из региона не пропуштају прилику да се фотографишу испред овог објекта, а нису ријетке ситуације да се за ову локацију распитују и страни туристи, иако не знају правилно ни да изговоре Анђелкино име.

- Гости из Србије и Црне Горе, већ самим доласком у Требиње траже и питају гдје је Анђелкина капија са жељом да се баш на овом мјесту фотографишу.  Подржавам идеју да се ово мјесто мало уреди, јер заиста постаје један од брендова града  - сматра туристички водич Светлана Нинковић.

Увијек спремни на шалу Требињци кажу да би поред капије можда требало да стоји и обавјештење да се двориште из серије, као и главна глумица, налазе у Београду.

- Било је случајева да су туристи хтјели да прођу кроз капију, а врло често су тражили и Анђелку да се фотографишу са њом овдје на лицу мјеста - прича самостални туристички сарадник у ТО Требиње Жарко Вицо.

Серија "Рањени орао" у Требињу је снимана 2008. године и за врло кратко вријеме је постала једна од најгледанијих српских серија. Зато не чуди што је и Анђелкина капија стекла тако велику популарност.

Филмски град

Према ријечима Зорана Јанковића Требиње има одличне филмске услове, посебно за серије и филмове сличне популарном "Рањеном орлу".

- "Рањени орао" је и данас најгледанија икад до сада снимљена српска серија. Чак и када је репризирају, има већу гледаност од премијера појединих новијих остварења - каже Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана