Anđelkina kapija turistički biser Trebinja

Ratomir Mijanović
Anđelkina kapija turistički biser Trebinja

Trebinje - Čuvena Anđelkina kapija u trebinjskom Starom gradu kroz koju je u seriji "Ranjeni orao" glumica Sloboda Mićalović ulazila u dvorište sasvim druge kuće u centru Beograda, postala je brend u gradu na Trebišnjici.

Glavni krivac za ovaj turistički biser Trebinja je srpski producent i direktor "Košutnjak filma" Zoran Janković.

- Snimio sam više od 20 serija, ali ovo još nisam doživeo. Svaka čast onima koji su se setili da "iskoriste" filmski lik Anđelke, jer su od "njene" kapije napravili pravi mali brend gde turisti rado zastaju i fotografišu se - kazao je Janković koga smo zatekli u obilasku Anđelkine kapije.

On nam otkrio i anegdotu kada su beogradski novinari, nakon što se serija počela emitovati na RTS-u otišli u Trebinje u nadi da će snimiti dvorište kuće u kojoj je živjela Anđelka Bojanić.

- Došli su u vaš grad i još se brže vratili u Beograd. Bili su baš ljuti. Odmah su me pozvali da me pitaju gde je Anđelkino dvorište ne znajući da se ono u stvari nalazi u Birčaninovoj ulici u Beogradu - kaže Janković smješkajući se.

Anđelkina kapija tokom proteklih devet godina, otkako je snimljena serija "Ranjerni orao", postala je prava turistička atrakcija. To su prepoznali i predstavnici grada i Turističke organizacije, pa bi ovo mjesto narednih dana trebalo da dobije novo ruho. U planu je zamjena kompletne kapije, prozora, table i klupe, te sadnja cvijeća.

Obnovi se raduju mnogi Trebinjci, ali i oni koji često gostuju u ovom gradu, jer Anđelkinu kapiju godišnje posjećuje hiljade turista. Gosti iz regiona ne propuštaju priliku da se fotografišu ispred ovog objekta, a nisu rijetke situacije da se za ovu lokaciju raspituju i strani turisti, iako ne znaju pravilno ni da izgovore Anđelkino ime.

- Gosti iz Srbije i Crne Gore, već samim dolaskom u Trebinje traže i pitaju gdje je Anđelkina kapija sa željom da se baš na ovom mjestu fotografišu.  Podržavam ideju da se ovo mjesto malo uredi, jer zaista postaje jedan od brendova grada  - smatra turistički vodič Svetlana Ninković.

Uvijek spremni na šalu Trebinjci kažu da bi pored kapije možda trebalo da stoji i obavještenje da se dvorište iz serije, kao i glavna glumica, nalaze u Beogradu.

- Bilo je slučajeva da su turisti htjeli da prođu kroz kapiju, a vrlo često su tražili i Anđelku da se fotografišu sa njom ovdje na licu mjesta - priča samostalni turistički saradnik u TO Trebinje Žarko Vico.

Serija "Ranjeni orao" u Trebinju je snimana 2008. godine i za vrlo kratko vrijeme je postala jedna od najgledanijih srpskih serija. Zato ne čudi što je i Anđelkina kapija stekla tako veliku popularnost.

Filmski grad

Prema riječima Zorana Jankovića Trebinje ima odlične filmske uslove, posebno za serije i filmove slične popularnom "Ranjenom orlu".

- "Ranjeni orao" je i danas najgledanija ikad do sada snimljena srpska serija. Čak i kada je repriziraju, ima veću gledanost od premijera pojedinih novijih ostvarenja - kaže Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana