Увоз расте брже од извоза

Маријана Миљић
Увоз расте брже од извоза

Бањалука - Вриједност робне размјене БиХ са иностранством у првом кварталу ове године износила је 6,61 милијарду КМ, а у односу на исти период годину раније повећани су и извоз и увоз.

Статистика Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ показује да је са тржишта БиХ у првом кварталу ове године извезено производа у вриједности 2,55 милијарди марака, док је у истом периоду увоз тежио 4,05 милијарди КМ.

- Извоз је у првом тромјесечју 2017. године повећан за 14,35 одсто, а увоз за 17,74 одсто у односу на исти период годину раније. Укупан обим спољнотрговинске размјене од почетка јануара до краја марта износио је 6,61 милијарду КМ, што је за 16,41 одсто више у односу на исти период 2016. године - подаци су СТК-а.

Спољнотрговински дефицит на крају трећег мјесеца износио је 1,49 милијарди КМ, а покривеност увоза извозом 63,1 одсто.

Најзначајнији партнер у спољнотрговинској размјени БиХ је ЕУ, а на тржиште европских земаља извезено је робе у вриједности од 1,84 милијарди КМ, док је увоз тежио 2,78 милијарди марака.

- На тржиште земаља ЦЕФТА за три мјесеца 2017. године из БиХ је извезена роба вриједна 409,85 милиона КМ, што је за 40,21 одсто више у односу на исти период 2016. Са друге стране, БиХ је из земаља ЦЕФТА увезла производа у вриједности од 614,54 милиона КМ, што је раст за 11,45 у односу на исти период 2016. године - подаци су СТК-а БиХ.

Из коморе наглашавају да је још рано говорити да ли је узрок великог дефицита ступање на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ у фебруару ове године, али кажу да је евидентно да је главни узрок извоз производа ниже вриједности, односно сировина и полупроизвода, а увоз финалних производа.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је извоз из БиХ повећао интересовање привредника да више извезу и продају, што је на крају сигурније за наплату.

- С друге стране, вриједност увоза повећали су највјероватније енергенти, који су увожени због ниских температура у јануару и фебруару - казао је Павловић.

Нагласио је да у овој години можемо очекивати смањење спољнотрговинског дефицита у односу на претходне године.

- Томе треба да допринесу и власти БиХ и да подрже пројекте и инвестиције које су усмјерене ка извозу БиХ и отварању нових радних мјеста - закључио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана