У стечају још 63 предузећа у РС

Марина Чигоја
У стечају још 63 предузећа у РС

Бањалука - У Републици Српској тренутно се води 315 стечајних поступака, а само у току ове године у стечај су отишла 63 предузећа, подаци су Привредне коморе РС.

Највише стечајева отворено је у Окружном привредном суду у Бањалуци и то 37, док је најмање отворено у Добоју и то четири.   Пред Окружним привредним судом у Источном Сарајеву отворено је девет стечајних поступака, у Требињу осам, а у Бијељини пет. У току ове године закључено је 97 стечајних поступака, а у Привредној комори истичу да стечај у просјеку траје око 22 мјесеца. Потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић каже да су свега пет одсто предузећа у Српској која су отишла у стечај могла бити ревитализована, док је преосталих 95 одсто било уништено и имовина извучена. Он је истакао да предузећа завршавају у стечају искључиво због лоше пословне политике и укупног привредног амбијента.

- Стечајни управници долазе у привредна гробља. Тамо гдје је на вријеме покренут стечај, та предузећа раде, али таквих је нажалост, мало - нагласио је Ковачевић.

Говорећи о дугом трајању стечајних поступака он је рекао да само до почетка лицитације треба најмање око годину и уколико се жели стечај урадити како треба, не може се завршити прије двије године.

- Много је неријешених имовинско-правних односа, воде се бројни спорови, многа предузећа су под хипотеком и све то отежава вођење стечајног поступка - нагласио је Ковачевић.

Секретар Савеза удружења малих акционара РС Огњен Југовић каже да је законом прописано да копија рјешења о отварању стечаја иде у тужилаштво како би било утврђено постоје ли услови за стечај или треба да се води кривични поступак, јер је неко предузеће опљачкао, те да је чудно да није подигнута ниједна оптужница.

- Код нас је сасвим јасно да су сва предузећа опљачкана и немогуће је да у више од 800 стечајних поступака, колико их је до сада отворено код нас, тужилаштво није подигло ниједну оптужницу - нагласио је Југовић.

Ликвидације

Према подацима Привредне коморе РС, пред бањалучким судом ове године отворена су 52 ликвидациона поступка, у Бијељини 23, у Требињу и Источном Сарајеву по осам, док је у Добоју отворено седам ликвидационих поступака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана