У мору поскупљења и малинари најављују корекције: Килограм “црвеног злата” коштаће 15 марака

Милош Васиљевић
У мору поскупљења и малинари најављују корекције: Килограм “црвеног злата” коштаће 15 марака

БРАТУНАЦ - С обзиром на то да су поскупљена постала неминовност, и малинари у Српској најављују корекције цјеновника, па ће купци по свему судећи за килограм “црвеног злата” издвајати дупло више него лани, односно и до 15 марака.

Просјечна цијена килограма малина прошле године износила је око седам марака, а за купине су грађани морали издвојити више од четири марке.

Предсједник Удружења малинара “Виламет” из Братунца, Сребренице и Милића Љубиша Алемпић каже за “Глас Српске” да су малинари у проблему, јер производња зависи од много фактора. Објаснио је да су цијене репроматеријала знатно скочиле, што им задаје главобољу.

- Ове године очекујемо бољу откупну цијену, према неким информацијама килограм малине могао би коштати десет, па чак и до 15 марака - рекао је Алимпић.

Како каже, још је рано за било каква предвиђања, јер берба креће половином јуна.

- Ми не извозимо ништа, производ продајемо хладњачарима, а они их даље извозе у земље Европске уније, превасходно у западну Европу, а нешто мало и у Русију - рекао је Алемпић.

Прошла година, како објашњава, била је добра, али оно што забрињава је чињеница да пропадају многи малињаци широм Српске.

- Колико год да се цијена повећа, увијек се очекује већа зарада, јер наши малинари се труде да имају добар производ, па за квалитет хоће и адекватну цијену - нагласио је Алемпић.

Произвођачи тренутно, како каже, највише страхују од сушења засађених малина, јер је сада период када малина излази.

- Киша је добродошла. Немамо потешкоћа као воћари са дрвенастим воћем, јер купина и малина цвјетају тек када се развију. Мраз који је био неколико дана неће оставити велике посљедице, јер не може да однесе род - истакао је Алемпић.

Један од највећих произвођача малина из Братунца Марко Живковић рекао је за “Глас” да ће овогодишњи процес производње па до саме бербе малинаре коштати знатно више него претходних година.

- Произвођачима велики проблем представља поскупљење ђубрива, чије су цијене скочиле и до 300 одсто. Претпоставке су да ће бити већа и овогодишња цијена малине, јер дешавања на глобалном нивоу утичу на сам стандард и крајњу цијену - прича Живковић који дио рода предаје у хладњачу која пакује малине, а дио одлази на тржиште Србије.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић рекао је да су малинари као и сви остали произвођачи приморани да повећају цијену свог производа.

- Проблем откупа и загарантована цијена генерално је проблем пољопривреде, па не заобилази ни малинаре. Сигурно је да ће доћи до поскупљења. Питање је да ли малинари имају исплативост и рачуницу и ако килограм кошта десет марака, а с друге стран, купцима ће свако поскупљење тешко пасти - рекао је Василић.

Сезонци

Јован Василић каже да ће се малинари сусрести са великим проблемом, а то су сезонски радници, до којих је скоро па немогуће доћи.

- Питање је ко ће обрати малине, велики ће то бити проблем и то не само малинарима него и за све остале произвођаче широм Српске - рекао је Василић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана