Турнир напунио касу угоститеља и трговаца: У Бањалуци спискан 41 милион КМ

Данијела Бајић
Турнир напунио касу угоститеља и трговаца: У Бањалуци спискан 41 милион КМ

БАЊАЛУКА - У касу бањалучких трговаца, угоститеља и других привредних субјеката који послују у систему фискализације током тениског турнира Српска опен слио се готово 41 милион КМ, што је, према процјенама упућених и до 50 одсто више у односу на друге седмице.

Према подацима Пореске управе Републике Српске укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у Бањалуци од 16. до 23. априла ове године износио је 40,814 милиона КМ.

- У истом периоду укупан евидентирани промет преко фискалних каса у малопродаји у цијелој Српској био је 162,674 милиона КМ - рекли су у Пореској управи РС.

Да је у том периоду више посла било у кафићима, ресторанима и продавницама на подручју Бањалуке и шире потврђују угоститељи и продавци који још сумирају резултате из претходних дана, истичући да су гужве у објектима током турнира биле евидентне.

Предсједник Управног одбора “Хореке” Горан Куртиновић посебно је издвојио викенд током турнира, када се у угоститељским објектима тражило мјесто више, што, каже, потврђује и чињеница да је тих дана промет био вишеструко повећан.

- Дешавања у Српској, тачније у Бањалуци дуго нису привукла толики број гостију. Надамо се да ће туризам у највећем граду Српске наставити да се развија овим интензитетом, јер сматрам да смо протеклих дана у свијет послали једну заиста лијепу слику из града на Врбасу - рекао је Куртиновић, додајући да у првим данима турнира нису имали много посла, а на то је вјероватно утицало вријеме. Према његовим ријечима, тих седам дана предњачили су гости из Србије и Словеније.

Економски аналитичар Зоран Павловић казао је за “Глас Српске” да се на основу промета током Српска опена у цијелој Српској може закључити да се у Бањалуку у том периоду слило и до 50 одсто више новца у односу на уобичајене дане.

- Сад треба да будемо вјешти и у наредном периоду те поново привучемо туристе у Српску, односно Бањалуку, која је у свијету посљедњих дана приказана у најбољем свјетлу - казао је Павловић.

Додао је да је велики турнир на којем су у Бањалуци наступили најбољи свјетски тенисери предвођени Новаком Ђоковићем био сјајна прилика за промоцију туристичких капацитета те зараду у услужним гранама привреде.

Да је тениски турнир Српска опен био јединствен догађај у смислу развоја Бањалуке и околине сложила се и секретар Удружења туризма и угоститељства у Привредној комори РС Драгана Шобот. Она је истакла да су сви који су у Бањалуку дошли због тениса посјетили и угоститељске локале и продавнице, гдје су потрошили одређен новац.

Празници

Према ријечима Горана Куртиновића добар промет је настављен и у данима послије турнира због васкршњих и првомајских празника, као и Ђурђевдана, који слави велики број породица у Српској.

- Међу страним држављанима који долазе због празника и славе, има и оних који нису могли да посјете Бањалуку за вријеме Српска опена па су то урадили управо ових дана - казао је Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана