Трећа срећа за дервентски “Унис”: Имовина на добошу за 12,19 милиона КМ

Милијана Латиновић
Трећа срећа за дервентски “Унис”: Имовина на добошу за 12,19 милиона КМ

ДЕРВЕНТА - Имовина дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају биће понуђена на трећој лицитацији за 12,19 милиона марака у складу са одлуком Скупштине повјерилаца.

Рекао је то “Гласу Српске” стечајни управник “Униса” Драган Даниловић након јучерашњег састанка са Одбором повјерилаца.

- Оглас о продаји биће објављен у понедјељак. Одлуком Скупштине повјерилаца је раније тако дефинисано да се на трећој лицитацији имовина нуди по цијени за десет одсто нижој од претходне. Имовина се поново продаје као цјелина - рекао је Даниловић додавши да ће лицитација највјероватније бити одржана мјесец након расписивања огласа.

Прва продаја имовине “Униса”, по почетној цијени од 20,3 милиона КМ, је пропала јер није било понуда, а потом је друго усмено надметање одржано 6. јуна, када је имовина била понуђена за 13,5 милиона марака и појавила су се четири купца, од којих је најбољу понуду од чак 27,2 милиона марака дала дервентска компанија “Фрукта трејд”.

Иако је важила за најозбиљнијег купца, јер је раније откупила и 31 милион марака признатих потраживања компаније “Хета” те тако постала један од далеко највећих повјерилаца у “Унису”, компанија “Фрукта трејд” није уплатила излицитирани износ. Након тога чекало се на другу по реду најповољнију понуду, односно да предузеће “Феромастер” уплати износ који је понудило. Међутим, и њима је рок за уплату истекао и нису уплатили износ који су понудили.

Даниловић каже да је незахвално било шта прогнозирати, али да се нада да ће имовина некадашњег привредног гиганта коначно бити уновчена.

- Цијена не може нижа, али видјећемо шта ће даље бити - рекао је Даниловић.

Додао је и да имају једну излучну пресуду која је постала правоснажна и требало би да буде реализована, али и ту постоји проблем.

- Тражио сам од Управе за индиректно опорезивање БиХ мишљење да ли ту имовину која се излучује прате ПДВ обавезе. Долазио је инспектор и сада чекамо мишљење - рекао је Даниловић.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама. Према плану финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена је на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина.

Трошкови

Драган Даниловић је рекао да се имовина “Униса” налази на три локације те да сваку од њих 24 часа обезбјеђују портири, укупно њих 12.

- Да бих исплатио њима по 700 марака и још неке трошкове стечаја, мјесечно је потребно око 20.000 марака - казао је Даниловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана