“Топ фарм” продат за 1,37 милиона

Данијела Бајић
“Топ фарм” продат за 1,37 милиона

БАЊАЛУКА - Предузеће “Etmax” из Бањалуке купило је за 1,37 милиона марака свињогојску фарму “Топ фарм” из Нове Тополе гдје ће, како су најавили, наставити ширење својих пословних активности.

На добошу је продато земљиште које се простире на 247.343 квадратна метра те грађевински објекти који су били у саставу фарме која се налазе у мјесту Нова Топола на магистралном путу Бањалука - Градишка.

Према ријечима стечајне управнице у овој фирми Наташе Косић, ово је била пета лицитација на којој је, поред “Etmaxа”, учествовало још једно предузеће  и то из Градишке.

- Почетна цијена била је 1,27 милиона марака, а ми смо успјели да продамо за пет одсто више новца него што је понуђено. Коначно смо успјели да продамо фарму, јер пролази вријеме, објекти пропадају, земљиште зараста у траву и шибље, не изгледа као што је некада. Презадовољни смо како се све завршило - казала је Косићева.

Сљедећи корак је, каже, намирење повјерилаца, чему ће да претходити преписивање имовине на новог власника, након чега ће судија сазвати Скупштину повјерилаца, на којој ће се наћи приједлог главне диобе. 

Она је подсјетила да су потраживања повјерилаца око 18 милиона КМ те да ће бити намирени у малом проценту након уновчења имовине.

- Предузеће је поприлично задужено неколико година прије него што је покренут стечај и највећа потраживања јесу заправо кредити који су дати фарми. У вријеме када је стечај отворен на фарми је било 13 запослених, а њихова потраживања износе око 260.000 марака - рекла је Косићева.

Директор предузећа “Etmax”, које је специјализовано за пројектовање и изградњу соларних електрана, Синиша Максимовић каже за “Глас Српске” да ће по окончању примопредаје, одмах кренути са чишћењем и припремом простора за даљу реализацију планова.

- Не желимо да откривамо још шта ћемо радити са фармом, то је за сада пословна тајна. Оно што је сигурно јесте да ћемо наставити ширење својих пословних активности - казао је Максимовић.

Додао је да ће, с обзиром на ширење пословних активности, бити простора и за запошљавање нових радника.

- Тренутно имамо 85 запослених, а план је да у наредном периоду примимо још педесетак нових радника – казао је Максимовић.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у фирми “Топ фарм” из Нове Тополе 18. маја 2021. године након што је утврђено да је предузеће неликвидно, да су му рачуни блокирани дуже од 800 дана, да се пословање обавља путем благајне и да менаџмент друштва постоји само формално.

Након отварања стечаја производња је угашена, а како није било ни хране ни новца, хитно је продато око 2.000 прасади и крмача.

Претходне лицитације

На првој лицитацији фарма је била понуђена за 11,5 милиона КМ, то је била процијењена вриједност, на другој је цијена била 5,7 милиона марака, а на трећој 3,8 милиона. Имовина некадашње свињогојске фарме “Топ фарм” на четвртој лицитацији, која је одржана почетком јула, била је понуђена за 1,9 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана