Сваки становник у Српској дужан 1.848 КМ

Жељка Кокот
Сваки становник у Српској дужан 1.848 КМ

Бањалука - Кредитна задуженост становништва у Српској порасла је у првом полугодишту на 2,45 милијарди, а сваки становник на крају јуна био је дужан просјечно 1.848 КМ.

Према подацима Агенције за банкарство РС, просјечна задуженост по становнику порасла је за 59 КМ у односу на крај 2014. године када је сваки грађанин Српске дуговао 1.789 марака.

Банке су у првој половини 2015. становништву одобриле кредите у вриједности од 2,54 милијарде КМ или четири одсто више у односу на крај 2014. године. Становништво чак 85 одсто узетих кредита враћа на дуге стазе, док се 15 одсто укупног задужења односи на краткорочне зајмове.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић каже да се краткорочним ненамјенским кредитима најчешће крпе рупе у кућном буџету.

- Дуг становништва може бити само још већи до краја године јер почетак јесени носи са собом веће трошкове због набавке огрева и зимнице и спремања ђака за почетак школске године, што ће се махом финансирати из кредитних задужења. Проблем је, међутим, што се неки задужују не размишљајући како ће враћати кредит. Већина дужника се нада бољим временима, али чињеница је да цијене прехрамбених производа и комуналних услуга непрестано расту, због чега опада платежна моћ становништва - каже Бошковић.

У Агенцији за банкарство кажу да би раст доспјелих потраживања кредита датих становништву требало пратити с повећаном пажњом јер се доспјела потраживања са кашњењем у отплати више од 30 дана и даље задржавају на високом нивоу од 95,23 одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је срж проблема у неразвијеној и преоптерећеној привреди, што директно утиче на стандард становништва.

- Привреда је оптерећена бременом високе јавне потрошње и налази се у слијепој улици. Приватни сектор је препуштен сам себи и нису обезбијеђени ни општи услови за добро пословање. Када се томе додају регионална криза неликвидности и проблем са незапосленошћу у Европској унији, јасно је да у Српској не постоје могућности за развијање реалног сектора и отварање нових радних мјеста која би допринијела пуњењу личних, али и буџета РС - каже Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана