Сваки становник Републике Српске дужан 1.789 КМ

Марина Чигоја
Сваки становник Републике Српске дужан 1.789 КМ

Бањалука - Задуженост становништва РС наставила је да расте и на крају прошле године сваки становник био је дужан 1.789 марака или 107 више у односу на претходну годину.

Структура задужености показује да су становници Српске кредите највише узимали за општу потрошњу и рјешавање стамбеног питања. Према прелиминарним подацима Агенције за банкарство РС, становништво је на крају прошле године банкама дуговало 2,374 милијарде марака.

- Задуженост по становнику на крају прошле године износила је 1.789, док је на крају 2013. године била 1.682 КМ - навели су у Агенцији за банкарство.

Професор Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац каже да задуженост грађана износи више од двије просјечне плате, што показује да становници добар дио године живе од туђег новца.

- Ово није добра и једноставна ситуација. Узимање потрошачких кредита показује да добар дио становништва живи на кредит. На раст задужености утицало је и то што одређени број људи узима кредит из социјалне потребе, због кашњења плате или других разлога. На то је утицао и феномен потрошачког друштва, односно навика људи да троше преко својих могућности. С друге стране, узимање стамбених кредита може се сматрати прихватљивим, јер указује на то да се ствара нова вриједност - рекао је Радивојац.

Иако је задуженост за наше стандарде прилично висока, Радивојац каже да она у поређењу са земљама у окружењу није алармантна.

- Ако видимо да у Хрватској има око 250.000 блокираних рачуна грађана, јасно је да код нас проблем још није ескалирао, јер људи који су узели кредите могу да их отплаћују. У тренутку када то не буду могли чинити у садашњем обиму, то ће прерасти не само у политички, него превасходно у социјални проблем - нагласио је Радивојац и додао да се може очекивати наставак тренда раста задужености грађана.

Директор НЛБ Развојне банке Бањалука Радован Бајић каже да се највећи број грађана Српске рационално задужује и да висина њиховог дуга није алармантна.

- Ако се људи корисно задужују, то је паметно инвестирање. У случају да се задужују за личну потрошњу, то наравно није добро. Али, код нас се више од 95 одсто грађана паметно задужује. Такође, важно је на који период су они задужени. Ако неко дугује двије просјечне плате, али их враћа у дужем периоду, то вјероватно не представља знатно оптерећење - казао је Бајић.

Вриједност проблематичних кредита становништва на крају 2014. године износила је 222,9 милиона и смањена је за 4,8 одсто у односу на крај 2013, када су зајмови чија је отплата каснила износили 234,1 милион КМ.

Проблем са фирмама

Радован Бајић је истакао да много већи проблем од задужености грађана представљају кредити предузећа, која их у много већој мјери нередовније сервисирају.

- Разлог за то су лоша законска рјешења, јер су мале посљедице по власнике фирми који иза себе остављају дугове. Потпуно је неприхватљиво да неко доведе једно предузеће до ликвидације, а да у просторијама тог предузећа и са истим средствима настави пословање са другим предузећем. С друге стране, грађани који имају неизмирене дугове трпе директне посљедице, односно плијени им се имовина - истакао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана