Швајцарска тајна која скупо кошта

Танјуг
Швајцарска тајна која скупо кошта

Берн - Швајцарска је комплетирала програм исплате стотина милиона евра Британији и Аустрији на име споразума у циљу рјешавања проблема утаје пореза у прошлости.

Швајцарска пореска управа наводи да је Лондону исплаћено укупно 593 милиона евра, а Бечу 738 милиона евра у оквиру једногодишњег програма, преноси агенција Франс прес.

Након финансијске кризе због које се Швајцарска нашла под притиском да укине законе о тајности банкарског пословања, та земља пристала је на уступке у одређеним областима да би сачувала оквирни принцип приватности.

У оквиру билатералних споразума са Британијом и Аустријом, Швајцарска је понудила двије опције људима који у својим матичним земљама нису пријавили новац смјештен у швајцарским банкама.

Они су добили прилику да спорна средства пријаве пореским службама у домовини или да њихове рачуне опорезују Швајцарци, који би тако добијена средства пребацили матичним земљама депонената, без именовања клијената банака.

Швајцарска је, на име друге опције, у траншама исплаћивала средства Лондону и Бечу од јула прошле до августа ове године. О сличном споразуму Швајцарска је преговарала и са Берлином, али су њемачки законодавци одбацили предлог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана