Стављена тачка на стечај у Новотексу

Маријана Миљић
Стављена тачка на стечај у Новотексу

Требиње - Окружни привредни суд у Требињу ставио је тачку на стечај у требињском текстилном предузећу "Новотекс", али ће у његовим погонима бити настављена производња захваљујући уговору о закупу са предузећем "Тренд-текс".

Стечај у "Новотексу" отворен је 17. фебруара 2011. године на захтјев Пореске управе РС. Ситуација се рашчистила након што је почетком ове године цјелокупну имовину предузећа купила Влада РС. Нови погон, покретну имовину и земљиште Влада је платила 3,16 милиона марака, што је 60 одсто процијењене вриједности имовине "Новотекса".

- Након уновчења цјелокупне имовине стечајног дужника одржано је рочиште за главну диобу. Према извјештају, укупан прилив средстава у току стечајног поступка износио је 4,53 милиона КМ. Продајом имовине добијен је износ од 3,66 милиона, приливом од поврата ПДВ-а 15.712, од производње 575.292, од кауције 50.396, од закупнина 211.024 и од судских такса 19.123 КМ - наведено је у судском рјешењу о завршетку стечаја у "Новотексу".

За диобу и намирење повјерилаца издвојено је 2,73 милиона КМ и из те суме су намирени повјериоци вишег исплатног реда у износу од 1,18 милиона марака. Они су добили 47 одсто признатих потраживања, док је разлучним повјериоцима исплаћено 1,55 милиона КМ. Кроз стечај је утрошено 1,68 милиона марака, колико су износили трошкови поступка и остале обавезе.

Стечајни управник Лазо Ђурђевић обавијестио је суд и повјериоце да парнични поступак на основу тужбе фирме "Техномаркет" из Требиња није окончан и да се она пријавила као повјерилац општег исплатног реда. Због тога је суд донио одлуку да ће "Новотекс" бити брисан из регистра привредних друштава тек послије правоснажно окончаног парничног и осталих поступака.

"Новотекс" је некад запошљавао више од 800 радника, а у стечају је завршио под теретом дуга који је износио око 62 милиона марака и десет пута премашио процијењену вриједност имовине предузећа. Производња у "Новотексу" трајала је и за вријеме стечаја, а биће настављена захваљујући уговору који је Министарство индустрије, енергетике и рударства РС потписало са директором предузећа "Тренд-текс" из Билеће о закупу погона.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства су истакли да је циљ куповине имовине "Новотекса" очување технолошке цјелине, задржавање производне дјелатности и омогућавање наставка производње, те запошљавање радника.

- План Владе је да кроз закључени уговор о закупу обезбиједи имовину у својини РС, наставак производње и одржи запосленост у овој привредној грани. Закупац ће запослити више од 150 радника, чији ће број временом бити повећаван - истакли су у министарству.

Прилив новца у току стечајног поступка

3,66 милиона - продаја имовине

575.292 - приход од производње

211.024 - закупнина

50.396 - кауција

19.123 - судске таксе

15.712 - поврат ПДВ-а

Диоба и намирење повјерилаца (милиона КМ)

1,55 - разлучни повјериоци

1,18 - повјериоци вишег исплатног реда

1,68 - трошкови поступка и остале обавезе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана