Становници Српске се рјешавају куна

Милијана Латиновић
Становници Српске се рјешавају куна

БАЊАЛУКА - С обзиром на то да се приближава датум уласка Хрватске у еврозону, становници Републике Српске у пограничним подручјима ових дана похрлили су у мјењачнице да новац у кунама замијене у евре.

Наиме од 1. јануара идуће године хрватска куна иде у прошлост, а службена валута у тој сусједној земљи биће евро. Многи држављани БиХ у пограничним подручјима свакодневно прелазе границу путујући на посао у Хрватску или у шопинг па располажу и са хрватском валутом.

У мјењачницама близу границе кажу за “Глас” да је у посљедње вријеме примијећено да много више клијената продаје куне за марке или евре.

У мјењачници “Небац” у Требињу истакли су да много њихових суграђана свакодневно путује на посао у Дубровник.

- Они добијају плате у кунама и све то мијењају код нас, у посљедња два мјесеца много више него раније - рекли су у тој мјењачници.

Слична је ситуација и у Градишци. У тамошњој мјењачници “Ирина” кажу да посла има стално, с обзиром на то да су у пограничном подручју.

- Вјерујем да ће многи држати куне до задњег тренутка. Пред Нову годину очекујемо већу гужву, јер ми смо такав народ, да све у посљедњи час завршавамо па и то - рекли су у мјењачници “Ирина”.

Додају да је евро и даље валута број један, јер највише грађана који долазе мијењају новац у евро.

- Евро носи 90 одсто посла. Тако је одувијек - казали су у тој мјењачници.

Више посла биљеже и у мјењачници “Босс” у Козарској Дубици.

- Осјети се у посљедње вријеме да грађани доста више мијењају куне. Међутим, евро је и даље валута број један - казали су у тој мјењачници. Истичу да се грађани за швајцарски франак распитују само када је тржиште нестабилно.

- Швајцарски франак зависи од промјена на валутном тржишту. Ако је тржиште нестабилно и потражња за франком расте, а ако је стабилно, онда се не тражи толико - појаснили су у тој мјењачници.

Рубља

У бањалучкој мјењачници “Кали” кажу да са руском валутом не раде уопште од када је дошло до прекида сарадње са Сбербанком.

- Нити се ко распитује за руску рубљу, нити имамо могућност мијењања новца у ту валуту - казали су у мјењачници “Кали”.

У мјењачници “Ирина” у Градишци истичу да се прије почетка сукоба у Украјини дешавало да можда једном мјесечно неко од шофера који су возили јабуке у Русију мијења новац у рубље, али су то спорадични случајеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана