Станови у Српској скупљи, продаја у успону

Маријана Миљић
Станови у Српској скупљи, продаја у успону

Бањалука - Грађевинске фирме у РС које се баве станоградњом забиљежиле су позитиван тренд на тржишту у посљедња три мјесеца прошле године, јер је расла и продаја и цијена станова.

Посљедње тромјесечје било је најуспјешније за грађевинске фирме у прошлој години, а претходних девет мјесеци су уз лошију продају константно биљежили и пад цијене стамбених квадрата.

Према подацима Завода за статистику РС, у четвртом кварталу 2016. продато је 648 нових станова површине 37.230 квадратних метара, што је 25,6 одсто више у односу на исти период претходне године. Ситуација је још боља ако се подаци из четвртог тромјесечја 2016. пореде са просјеком за читаву 2015. годину јер је број продатих нових станова био већи за 140 одсто. Статистичари су израчунали да је просјечна цијена продатих нових станова у четвртом кварталу прошле године у односу на исти период 2015. била виша за 6,7 одсто, а у односу на просјек из цијеле у 2015. године за шест процената.

Власник грађевинске фирме "Екватор" из Бањалуке Ђорђе Давидовић рекао је да је евидентно да расте продаја станова и да тај тренд прати и раст цијене.

- Највећи број продатих станова је у Бањалуци, а ријеч је углавном о купцима из РС који живе и раде у иностранству. Они све чешће своју штедњу улажу у куповину станова и затим их издају. До раста потражње довео је и стални прилив становништва у највећи град Српске. Доласком нове власти у Бањалуци отворене су додатне могућности да грађевинске фирме инвестирају у овај град и доприносе његовом развоју - казао је Давидовић.

Давидовић истиче да је велика потражња утицала и на раст цијена станова и да ће оне највјероватније наставити да иду узлазном путањом.

- Задовољни смо продајом, купаца не мањка. Квадрат стана у градњи код нас кошта 1.800 марака, а изграђеног стана 2.000 марака са ПДВ-ом - навео је Давидовић, чија фирма гради највеће насеље у Бањалуци.

Већа тражња за новим утицала је, међутим, на смањење интересовања купаца за половним становима. Власник Агенције за продају некретнина "Еуро агент" Сенка Гатарић-Василић истиче да је пад продаје половних станова био посебно изражен у посљедњем кварталу 2016. године.

- Велико је затишје на тржишту некретнина када је ријеч о продаји половних станова, посебно од септембра. Купаца је све мање - казала је Гатарић-Василић и додала да је цијена половних станова у Бањалуци од 1.200 до 2.000 марака по квадрату.

Издате дозволе

Грађевинским фирмама је у четвртом кварталу 2016. године у односу на исти период годину раније издато 21,2 одсто мање дозвола за градњу. Поред тога, смањен је и број планираних станова за градњу у четвртом кварталу 2016. године у односу на исти период годину раније, а пад је износио 7,6 одсто.

Број продатих станова у 2016. години по кварталима

255 - први

238 - други

288 - трећи

648 - четврти

1.429 - укупно

Цијена продатих станова у 2016. години по кварталима

-11,2 одсто - први

-8,8 одсто - други

-10,7 одсто - трећи

+6,7 одсто - четврти

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана