Слаба љетина затвара фарме

Милош Васиљевић
Слаба љетина затвара фарме

БАЊАЛУКА - Узгајивачима свиња у Српској, који већ годинама трпе штету због прекомјерног увоза меса, завршни ударац ове године задало је поскупљење житарица због слабог рода, а које се користе за исхрану стоке, због чега многи одустају од ове производње и стављају катанац на фарме.

Фармери истичу да проживљавају најтежи период, јер због лоше љетине када подвуку црту, немају скоро никакву рачуницу. Због тога се, према ријечима предсједника Удружења узгајивача свиња РС Мише Маљчића, са некадашњих 16.000 крмача број свео на тек око 10.000.

То је довело и до недостатка прасића на тржишту, иако је потражња велика.

- Већ се осјети недостатак прасади на нашем тржишту. Килограм живе ваге прасади до 30 килограма креће се од пет до 5,5 марака, товљеник је око 3,4 КМ плус ПДВ, а иде и до четири марке. То су изузетно ниске цијене кад се прерачунају издвајања за кукуруз, соју и остале трошкове производње - рекао је Маљчић.

Поручује да су фармери широм Српске приморани да смањују, док ће неки и да преполове број свиња.

- И даље је сточна храна јако скупа што директно утиче на производњу, немогуће је направити позитивну калкулацију и извући да буде рентабилно. То се осјети на терену, велики број наших колега напушта производњу јер једноставно нема интереса ни рачунице - рекао је Маљчић.

Он процјењује да ће до Нове године, ако се ништа не промијени, бити уништен сточни фонд што се тиче свињарства.

И у Лијевчу, које је одмах иза Семберије међу регијама означеним за ову област, не крију да је ситуација песимистична.

- Тешко је стање, цијена сточне хране је висока, тако да се све одражава на производњу. Одразило се то на све, смањен је сточни фонд, тов свиња и број крмача - рекао је предсједник регионалног Удружења свиња и фармер из Рогоља Драгиша Цвјетковић за “Глас Српске”.

Не зна се, каже, коме је теже, онима који имају велике фарме или мање, који на тај начин попуњавају кућни буџет.

- Мале фарме су већ увелико смањиле број свиња, а и велике фарме су на том путу. Нас је уништио прекомјеран увоз, а и то месо са страног тржишта полако почиње поскупљивати, а домаћег нема - рекао Цвјетковић.

Тотална штета

Велика суша оставила је ове године пољопривреднике са минималним приносима кукуруза, због чега су се на мукама нашли и фармери.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да ће приноси бити умањени од 20 до 80 одсто, а понегдје ће штета бити и тотална.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана