Шећер сладак и увозницима и извозницима

Жељка Кокот
Шећер сладак и увозницима и извозницима

Бањалука - Извоз шећера готово је удвостручен ове године, а за потребе прераде увезена је и већа количина сировог шећера.

Потребе тржишта БиХ углавном задовољава увоз, а само дјелимично бијели шећер прерађен у домаћим капацитетима. Домаћа производња шећера је у потпуности замрла, јер је једина фабрика која се бавила прерадом шећерне репе у Бијељини отишла у стечај. Сав шећер који БиХ потроши и извезе долази из увоза, јер фирме из овог сектора производњу базирају на увозу сировине. Поједини тржни центри такође увозе и препакују шећер у мању амбалажу.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је БиХ у овој години истовремено повећала увоз и извоз шећера.

- БиХ је у првих осам мјесеци ове године увезла шећер вриједан 107,92 милиона КМ, што је за 39,8 одсто више у односу на исти период лани. Извоз је износио 48,65 милиона КМ и већи је за 84,77 одсто у односу на исти период лани - кажу у Спољнотрговинској комори БиХ и додају да се спољнотрговинска размјена у највећем обиму одвија са Србијом, Хрватском и Италијом.

Секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, дуванске и прехрамбене индустрије у Привредној комори РС Славко Стевановић каже да је раст увоза сировог шећера резултат повећаних потреба прерађивача.

- Највеће прерађивачке капацитете има "Студен-Аграна" из Брчког, која прерађени сирови шећер извози. Осим њих извозник је и фирма ХПК из Козарске Дубице, која производи фруктозу за извоз у Италију. Вјерујем да су ове фирме пронашле нова тржишта на која пласирају већи обим производа, што се одразило и на укупна извозни резултат - каже Стевановић.

Он наглашава да је увоз шећера који маркети препакују и продају на домаћем тржишту стабилан, јер потребе потрошача нису могле драстично порасти.

- Јесен је период раста потражње за шећером због прављења зимнице и воћних ракија, али иста појава је била присутна и лани, тако да не можемо говорити о неком тржишном поремећају - казао је Стевановић.

Увозне квоте

Споразумом о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ предвиђена је квота од 3.525 тона шећера који ће у БиХ улазити без царињења. Овај споразум требало би да ступи на снагу 1. јануара 2017. године.

Увоз шећера (милиона КМ)

2016.  107,92

2015.    77,20

+39,8%

Извоз шећера (милиона КМ)

2016.  48,65

2015.  26,33

+84,77%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана